Naslovna Društvo „Sigurne staze“ započele projekat saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja prvaka

„Sigurne staze“ započele projekat saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja prvaka

269
1

Svesni problema bezbednosti dece u saobraćaju, Udruženje “Sigurne staze” u saradnji sa GIS udruženjem Srbije pokrenulo je projekat “Bezbednost dece u saobraćaju na teritoriji grada Bora”

Ovaj projekat „Sigurnih staza“ ima za cilj da predstavi saobraćajne igre i crtane filmove, koji na zabavan, ali i edukativan način, mogu pomoći deci da savladaju pravila saobraćaja.

Prva u nizu edukativnih radionica za prvake je održana u osnovnoj školi „Dušan Radović“ u Boru, dok će u naredna tri meseca biti organizovana u svim osnovnim školama na teritoriji grada Bora.projekat, inače, finansira Gradska uprava Bor.

„Projekat je multimedijalna karaktera i sprovodiće se modernim tehnikama učenja, uz korišćenje projektora, laptopa, zvučnika, video materijala, slika, itd. i sastojaće se od gledanja crtanih filmova posvećenih bezbednosti saobraćaja, igranja saobraćajnih igara i rešavanja saobraćajnog kviza“, navodi master inženjer saobraćaja igor Velić, koordinator i autor ovog projekta, inače saradnik NG Portala.

U sklopu projekta je napravljena i ONLINE ANKETA koja je pored dece posvećena i roditeljima, sa ciljem da deca koja su bila sprečena da prisustvuju radionici mogu to da uz pomoć svojih roditelja urade iz svog doma.

Na radionicama će biti reči o pravilima pešačenja, vožnji bicikle, značaju korišćenja sigurnosnih pojaseva i dečijih auto-sedišta.

„Sticanje znanja i formiranje ispravnih stavova o bezbednosti saobraćaja predstavlja kvalitetan osnov za dalju nadgradnju dece starijeg uzrasta i odraslih, u ovoj oblasti. Na ovaj način, postiže se unapređenje nivoa bezbednosti saobraćaja, odnosno unapređenje ponašanja učesnika u saobraćaju, a samim tim i smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama“, dodaje Velić.

Cilj Udruženja „Sigurne staze“ je da ovakva i slična predavanja postanu obavezna u svim školama i predškolskim ustanovama, jer se time može mnogo postići na prevenciji nezgoda u saobraćaju u kojima učestvuju najmlađi.

„Saobraćajne nezgode u kojima stradaju deca jedan su od najvećih izazova sa kojima se danas suočavaju svi koji se bave saobraćajem. Danas, povrede nastale u saobraćajnim nezgodama čine jedan od pet najčešćih uzročnika smrtnog stradanja dece u svetu. Uređenost i veličina jedne zajednice ogleda se u njenom odnosu prema najslabijima, a deca su svakako najslabiji i najranjiviji članovi društva“, kaže Igor Velić.

Više o stradanju dece u saobraćaju pročitajte na OVOM linku.

Stradanje dece na bilo koji način, a posebno u situaciji koju je moguće sprečiti, predstavlja ogroman udarac za porodicu i čitavu zajednicu. Stoga je dužnost svih članova društva da spreči da se životi dece dovode u opasnost u saobraćaju. Njihova bezbednost je veliki izazov za sve, a posebno za one čiji je to profesionalni poziv.

„Istraživanja pokazuju da svake dvadeset tri sekunde pogine jedna osoba u saobraćaju, a na svaka tri minuta na putevima širom sveta jedno dete izgubi život. Neuporedivo veći broj njih zadobije lakše ili teže povrede i kao takve često ih trajno onesposobe za kasniji život. Ovi traumatični događaji izazivaju nemerljivu patnju i žal, ali i ekonomske teškoće za porodicu. Zbog takvog sleda događaja pati i celo društvo, trpeći ozbiljne udarce i ostajući bez svoje mladosti, takozvane snage društva“.

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.