Naslovna Ekonomija RARIS i dijaspora: Početkom 2021. sastanci sa investitorima i lokalnim samoupravama

RARIS i dijaspora: Početkom 2021. sastanci sa investitorima i lokalnim samoupravama

485
2

U Beogradu je održan sastanak direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujona i direktora RARIS-a Vladana Jeremića.

Vladan Jeremić i Arno Gujon; Foto: RARIS

Na sastanku  su predstavljena dosadašnja iskustva i rezultati Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije (RARIS)  u saradnji sa dijasporom.

Rezultati RARIS-a na ovom polju su inače navedeni kao primer dobre prakse i u Strategiji o ekonomskim migracijama Republike Srbije za period 2021-2027. godine.

Dogovorena je poseta Arno Gujona istočnoj Srbiji početkom naredne godine i održavanje sastanaka sa investitorima iz dijaspore i lokalnim samoupravama, pre svega u cilju jačanja ekonomske saradnje sa dijasporom.

Direktoru Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu predstavljena je RARIS-ova nova digitalna Platforma Dijaspora Biznis Info, koja je dostupna na OVOM linku.

“Ova Platforma je namenjena dijaspori koja želi da počne poslovanje u istočnoj Srbiji ili posluje sa istočnom Srbijom, odnosno Srbijom. RARIS će dijasporu potpuno besplatno informisati o uslovima, mogućnostima i prednostima za osnivanje i vođenja biznisa u istočnoj Srbiji kao i Srbiji”, ističu u  Regionalnoj agenciji za razvoj istočne Srbije.

Na ovoj platformi se može naći puno konkretnih i praktičnih tema vezanih za poslovnu saradnju sa dijasporom.

Sastavni deo Platforme Dijaspora Biznis Info biće i istoimena Facebook stranica, a u direktnoj saradnji sa Rakuten Viberom se radi na uspostavljanju Viber zajednice.

2 KOMENTARA

 1. 😀 NIJEDAN region u Evropi se NIJE demografski,ekonomski,socijalno ni oporavio ni razvio BEZ svog PRIPADAJUCEG saobracajnog koridora (AUTOPUTA,ZELEZNICKOG KORIDORA…)
  A to ISTO vazi i za investicije .
  Niko , ni u odavno proslom 20. veku ,a kamo li u vec veoma odmaklom 21. veku , ne dolazi da investira u neki region koji je
  POTPUNO SAOBRACAJNO ODSECEN, IZOLOVAN I SKRAJNUT od bilo kog iole znacajnijeg saobracajnog koridora.
  Jedino i samo se u takve regione dolazi da se investira da bi se uzela rudna bogatstva i drugi ekstraktivni prirodni resursi tog regiona, ako oni postoje.
  I to je sve.
  Ali se ni desetine Aftrickih i mnogih drugih drzava nisu od toga razvile…
  Nego su sada samo jos veca sirotinja i beda nego sto su bili ,samo sa sada jos i tom eksploatacijom unistenom i zivotnom sredinom i prirodom.
  I to je cela prica.😀
  Pa da je to moguce i sam bi RARIS u poslednjih 20 -tak godina svog postojanjai do sada doveo na desetine i desetine investitora u ovaj region Istocne Srbije.
  Pa gde su ti investitori sto ih je RARIS doveo… ?
  Koliko ih je do sada RARIS doveo u ovaj region.
  ?
  I to je jedina REALNOST,a sve druge price su samo su bajke i vec odavno tragikomicne prazne price… ili najjeftinija politikantska spinovanja najnize vrste.
  I to sve vec znaju i sva deca u osnovnoj skoli starija od 12 godina.😀
  Tako da se demografski,ekonomski i socijalni oporavak i razvoj NIKADA nece dogoditi ni ovom potpuno demografski,ekonomski i socijalno URUSENOM I IZDISUCEM regionu Istocne Srbije i Timocke krajine bez njihovog TRANSEVROPSKOG
  (Atlanski okean -Crno more)
  MULTIMODALNOG
  (autoput/zeleznicki koridor/recni koridor Dunav-Majna-Rajna)
  SAOBRACAJNOG KORIDORA – ISTOK (CRNOMORSKOG KORIDORA). Tacka.
  Koji , iz nekih njima dobro poznatih razloga, osim sto ovaj koridor ,vec tako reci tradicionalno, nazivaju ,,KORIDOR ZIVITA,,
  na desetine i desetine gradjana CELOG ovog regiona Istocne Srbije,kao i enormmno veliki deo domace multisktorske struke, vec duze vremena zovu i STROGO CENZURISANI Ii
  ,,ZABRANJENI KORIDOR,,…😀😀😀
  Tako da bi mozda bilo mnogo primerenije i bolje da RARIS objavi i prikaze i OBJASNI gradjanima i privrednicima Timocke krajine citav niz dokumensta i tematskih mapa ovog ,,KORIDORA ZIVOTA,, celog ovog POGRANICNOG regiona Istocne Sebije…koje SVE I ODAVNO IMA.
  I da to uradi i u zajednistvu i sinergiji sa Regionalnom privrednom komorom- Zajecar…..koja ih TAKODJE SVE IMA.😀
  Kao sto ih imaju i SVI drugi ( SVE opstine i gradovi (ukupno 19 ) i SVI upravni okruzi ,Borski(BO), Zajecarski(ZA),Branicevski (PO) i Podunavski (SD) ,4 okruga ) sa CELOG ekonomskog prostora ovog TRANSEVROPSKOG saobracajnog koridora i CELOG ovog regiona Istocne Srbije .Tacka.
  I da RARIS najzad pocne da
  ,,zida kucu od temelja ,a ne od treceg sprata,,
  …😀
  I pozdrav za RARIS iz 🚞

 2. .P.S…..i naravno uz svo postovanje za njihovu podrsku, pozdrav ,ali VELIKI , za nasu dijasporu.
  I bez brige…tu smo…
  nazad ne postoji ….😀
  Jer u tom mraku i tami smo odavno i znamo sve o tome ….I izgradicemo nas ,,KORIDOR ZIVOTA,, 😀

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.