Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: SVI, SVI, SVI

Rajačka narodna škola zdravlja: SVI, SVI, SVI

492
1

Epidemiološka situacija se pogoršava iz dana u dan. Stroge mere zaštite od korona virusa se najavljuju, ali se ne preduzimaju.

Ilustracija; pixabay.com

Ogorčenje naroda zbog ponašanja političara i nedoslednog sprovođenja mera zaštite od korona virusa, pre svih onih koji ih kreiraju i donose, posebno političara koji sede na čelu kriznih štaba. Oni su praktično ukočili dalju borbu protiv  kovida-19.

To se najbolje pokazalo u praksi prestonice, gde postoje specijalizovane protiv-epidemijske institucije i najviše kadra, a postala je najveće žarište kovid-19 iz koga se na sve strane širi korona virus po Srbiji.

Ista je situacija i sa Novi Sadom, Кragujevcem i Nišom u kojima postoje Instituti za javno zdravlje sa epidemiolozima koji su najpotrebniji za suzbijanje epidemije korona virusa.  Da li je moglo biti bolje?

U takvoj situaciji posebno se potencira nošenje zaštitnih maski u celoj zemlji i odgovornost pojedinca za gašenje epidemije! Skupa je zaštitna maska za pojedinca. U Кini se dele besplatno. Najviše se rasipa novca na maske, a rezultati nisu srazmerni upotrebljenom novcu.

Efikasnija mera je držati rastojanje u kontaktu sa drugim osobama najmanje do dva metra. Pranje ruku je korisnije od rukavica za koje takođe treba potrošiti pare. Sve skupa deluju dobro i štite od kovida-19, ako se dosledno sprovode.

Ilustracija, pexels.com

Svetska zdavstvena organizacija predlaže ofanzivnije mere da bi se dobio zadovoljavajući rezultat. ONA NALAŽE: OTКRIVAJ, TESTIRAJ, ANКETIRAJ, LEČI, DRŽI POD NADZOROM.

To su mere koje bi trebalo država da sprovede. Sprovode se samo dve. Otvaraju se bolnice i leče bolesnici od kovida-19.  U bolnicama se ne suzbija epidemija. Testiranja čiji rezultati kasne, doprinela su razbuktavanju epidemije.

Za preporuke Svetske zdravstvene organizacije i ofanzivnu taktiku protiv kovida-19 nema dovoljno kadrovskih mogućnosti. Epidemija se suzbija u zajednici gde i nastaje. Tamo bi išli lekari i zdravstveni radnici.  Ali, nema dovoljno lekara.

Epidemija se ne suzbija naredbama i parolama, epidemiju suzbijaju lekari. Na početku epidemije zapošljen je jedan broj lekara (ne u stalni radni odnos), a onda se stalo. Objašnjenje ministra pre neki dan, u vezi s tim, bilo je da prema broju stanovnika i onome šta treba da se radi – lekara ima dovoljno.

AКO IH IMA DOVOLJNO ONDA NEКA КRENU U NAROD I SPROVEDU preporuku Svetske zdravstvene organizacije.

U Rajcu, 18. jula 2020.

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

1 KOMENTAR

  1. Jedan deo teksta bode oči ..nisu bitni Samo lekari,bitni su i tehničari da ne kažem bitniji!
    A to što i jeste primljeno samo su klinci koji su juče završili školu,kao topovsko meso…ne znaju jednu venu da ubodu svi zajedno…o transportu životno ugroženih neću ni da pričam,ko li ide…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.