Naslovna Društvo Rajačka narodna škola zdravlja: Slušajte muziku!

Rajačka narodna škola zdravlja: Slušajte muziku!

163
0

O značaju i uticaju muzike na zdravlje nije bilo teško naći na internetu. Bilo je teško nešto novo napisati o tome.

Ilustracija, pixabay.com

U mnogim pričama kada se opisuje neki poremećaj zdravlja opisuju se poremećaji zdravlja pojedinih organa grla, pluća, jetre, bubrega, želuca i creva, a retko se pominje poremaćaj zdravlja duše. Oni su danas u ovim kriznim vremenima najčešći. A za njihovo otklanjanje i poboljšanje najvažniji su lekovite reči i muzika. Muzika i pesma, do 25 odsto slučajeva oboljenja od depresije popravlja.

Mene je oduvek zanimalo otkuda u muzici takva snaga da natera seljaka na njivi i u vinogradu da odjednom usred mukotrpnog rada zapeva neku pesmu. Ili radnika za strugom u fabrici.  Očigledno je da se u takvim slučajevima radi o nekoj neutoljivoj unutrašnjoj potrebi. Pesma ovde ima jedinu svrhu da olakša. Kada neko zapeva zbog sreće i radosti, onda je jasno da želi da svoje pozitivno raspoloženje pojača.

Kada je reč o medicini postoje ozbiljna istraživanja o pozitivnom delovanju muzike na zdravlje. U nekim bolnicama se muzika emituje na akušerskim odeljenjima ili u odeljenjima za anesteziju, kao dodatak, radi ublažavanja bolova u vreme hirurške intervencije.

Pesmom majka umiruje bebu nakog rođenja. Neki istraživači pišu o pozitivnom delovanju muzike da smanji povišeni krvni pritisak, da ubrza ozdravljenje posle moždanog udara i da pojača imunitet, što je važno baš u ovo vreme kada će infekcije respiratornih organa da se umnože.

Iz iskustva znam da korisno deluje kada radite neki intelektualni posao, tako da može pomagati proces zapamćivanja i učenja kada đaci i studenti spremaju ispit. Mnoge zanatlije u svojim radnjama uključuju tihu muzika koja im olakšava posao i budi kreativnost. Muzika se tiho čuje i u kancelarijama nekih službenika koja im pomaže da posao koji obavljaju bude manje dosadan.

Naravno da postoji bezbroj primera o pozitivnom delovanju muzike na čoveka. Ona se sluša iz zadovoljstva uz bogatu trpezu i upotrebu vina.

Ali ja sve ovo činim samo iz jednog razloga da vas nagovorim da u vaš svakodenvni  život umetnete muziku u neko vreme koje ćete baš za nju opredeliti, da stalno postoji dok radite ili se odmarate.

Možete slušati narodnu, zabavnu i  ozbiljnu muziku, onu koja se vama najviše sviđa da biste bili zdraviji. Možete i vi sami muzicirati, nije važno na kom instrumentu.

Najvažnije je da muzika bude sastavni deo vašeg života.

U Rajcu, 1. oktobra 2020. godine

Pripremio dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.