Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: Shvati kovid-19 da bi ga pobedio!

Rajačka narodna škola zdravlja: Shvati kovid-19 da bi ga pobedio!

176
0

Кao da smo na početku epidemije. Nismo, ali smo na početku borbe sa kovidom-19 u školi. Veliki izazov za srpsku medicinu, ali i obrazovanje i vaspitanje. Oba sistema imaju šansu da skupa pobede kovid-19. Možda i da mu nanesu definitivnu pobedu. Bezuspešno je bilo pobediti ga u bolnici. Pobedimo ga u školi!

Ilustracija, pexels.com

Da bismo u tome uspeli potrebno je SHVATITI ŠTA JE КOVID -19. Shvatiti znači – prihvatiti, da bi ste doneli svrsishodne odluke u borbi sa kovidom-19. Iako je prošlo pet i po meseca od početka epidemije još uvek se postavljaju pitanja šta je kovid-19, kako se prenosi, da li maske štite od infekcije, da li oni koji nemaju simptome šire zarazu, da li su deca najopasniji izvor zaraze i slično.

Danas se u štampi pojavilo „Uputstvo Ministarstva prosvete  školama“ gde je pobrojano 10 postupaka u školama od 1. septembra 2020. godine, čiji je glavni cilj zdravlje dece.

Na petom mestu se nalazi da će „prvi dan školske godine biti posvećen značaju prevencije od kovida-19 “.

Ako se vratimo na početak ove priče o zdravlju onda je to nadovoljno, jer se odnosi samo na jedan aspekt borbe protiv kovida-19.

Drugo, bilo bi nedovoljno ako bi se to odnosilo samo na učenike. Iste reči i činjenice o kovidu-19 moraju čuti i poznavati nastavnici i osoblje škole, roditelji i jedan broj ljudi u zajednici na područku škole koji se bave školom  (članovi Saveta roditelja, zvaničnici u Mesnoj zajednici, u krajnjoj liniji stanovništvo na području škole, čime bi škola ispunila svoju prosvetiteljsku ulogu u društvu.

Sveobuhvatnih obaveštavanjem o kovidu-19  pomenutih subjekata na području škole, postiglo bi se da sva obaveštenja o epidemiji kovida-19 budu ista ili slična, da ne bi različite reči i obaveštenja  o infekciji korona virusom dovodili roditelje i učenike u zabunu.

Ostaje još jedno važno pitanje: „Кo će đacima tog prvog dana u školi pričati o značaju prevencije kovida-19 u školi“, u više hiljada škola u Srbiji.

I ko će ili na koji način te osobe osposobiti (edukovati) da urade tako nešto. Za dve nedelje može se i to postići. Najbolje bi bilo štampati priručnik sa uputstvom šta činiti protiv infekcije virusom korone. Priručnik bi se mogao trajno koristiti u školi i na području škole, kako bi sve škole u istom danu otkazale gostoprimstvo kovidu-19. Narod kaže: „Кakav početak, takav svršetak“,a svršetak u ovom slučaju je pobeda nad kovidom-19.

 

U Rajcu, 13. avgust 2020. godine

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.