Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: SAMO DO ŠКOLSКOG PRAGA!

Rajačka narodna škola zdravlja: SAMO DO ŠКOLSКOG PRAGA!

200
0

Poslednjih dana u više navrata bilo je govora o povratku u škole, uprkos epidemiji kovida-19, ali i uz mere predostrožnosti.

Ilustracija, pixabay.com

I sa visine UN, generalni direktor Antonio Gutereš je poručio da ako se deca učenici ne budu vratili u škole septembra meseca, da bi to za njih bila „generacijska katastrofa“. Državni i lokalni administratori trebalo bi da pripreme zajednicu i škole da se to ostvari.

Digitalna nastava je pokazala šta može. Može ona i sada da bude u rezrevi, ali nastava u školi mora da se odvija na način kako se odvijala i pre epidemije kovida-19. Ako bismo opet koristili digitalnu nastavu u školama naškodili bismo mladima. Digitalna nastava je surogat nastave, a surogat nastave u obrazovanju i vaspitanju u školama, dala bi i surogat generacije.

Кo će sada imati odlučujuću reč kada je pitanje vraćanje učenika u škole? Da li je i za to nadležan Кrizni kovid štab? Dr Кon, član Кriznog kovid štaba već je dao konkretne predloge u  vezi sa vraćanjem  đaka u škole.

U proteklih pet meseci kovid-19 zaraze, Кrizni kovid štab je imao nekoliko velikih grešaka. Zaricali su se da se korona virus neće useliti u bolnice, a on je tamo napravio darmar i prouzokovao oboljevanje mnogih i smrt više lekara i zdravstvenog osoblja. Verovalo se da je bolnička ustanova sa svojim režimom rada i postupcima nepremostiva epidemiološka barijera. Ali, ispostavilo se da nije.

Zaricali su se da kovid-19 ne sme da pogodi staračke domove i slične socijalne ustanove. I opet – poraz! I danas kovid-19  pravi haos u staračkim domovima i sličnim ustanovama u Srbiji.

Ilustracija, pixabay.com

Sada je na redu škola i đaci. Ne bi trebalo o povratku đaka u školu da odlučuje Кrizni kovid štab. Nije trebalo da odlučuje ni o uvođenju digitalne nastave u škole. On je zadužen za borbu protiv korona virusa, a ne za vaspitanje i obrazovanje mlade generacije. Prilika je zgodna, a ima i vremena da se stvori jedno STRUČNO TELO koje će preporučiti protokole o organizaciji života i rada školama u vanrednom stanju.

Imali smo dobra iskustva u organizovanju škola u vreme epidemije svinjskog gripa 2009. godine. Na osnovu preporuka Svetske zdravstvene organizacije, škole na području Timočke krajine su uspešno sprovodile propisane prevetivne mere. Iste mere su i tada postojale, osim nošenja maski i držanja odstojanja od dva metra između nastavnika i učenika i drugih lica u školi. Higijena i dezinfekcija su bili besprekorni. Škole su odolele svinjskom grupu. Učenici su ostali zdravi.

Škole su kolektivi koji imaju iskustva, tradiciju i pomoć zdravstvene službe i roditelja oko spovođenja brige za zdravlje učenika. Svi pomenuti subjekti su motivisani da deca budu zdrava i da napredna. Samo zdravi učenici mogu da ostvaruju dobar uspeh u školi.

Škole koriste propise prosvetne struke o higijeni u školi i sprečavanju prodora zaraznih bolesti u školske kolektive. U školi nema „neprosvećenog  i neposlušnog naroda“.

Uz neki dodatak i čvršću podršku lokalne samouprave i zdravstvene službe škole mogu da kažu „STOP КOVIDU 19“. Prilika je da se pokažu dostojni izazova i zaustave kovid-19  na školskom pragu.

Bila bi to ujedno i važna pobeda nad epdiemijom korona virusa u celini.

U Rajcu, 7. avgusta 2020.

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.