Naslovna Kultura Publikovana knjiga „Prahovo – od rimskog doba do danas“ Velimira Trailovića

Publikovana knjiga „Prahovo – od rimskog doba do danas“ Velimira Trailovića

413
0

U izdanju negotinskih ustanova kultura, Narodne biblioteke „Dositej Novaković“, Muzeja Krajine i Istorijskog arhiva publikovana je knjiga „Prahovo-od rimskog doba do danas“ Velimira Trailovića.

Velimir Miki Trailović, autor knjige i Vlasta Mladenović, urednik; Foto: Narodna biblioteka „Dositej Novaković“

Knjiga „Prahovo – od rimskog doba do danas“ plod je tridesetogodišnjeg rada koji je Velimir Miki Trailović, nekadašnji direktor Zemljoradničke zadruge u Prahovu, istaknuti društveni, kulturni i sportski radnik, sproveo kroz istraživanja na terenu i proučavanjem brojne dostupne literature.

Knjiga na 520 stranica donosi činjenice i informacije o burnoj istoriji ovog krajinskog sela od rimskog doba do današnjih dana. Ovo štivo će, veruju izdavači, biti od koristi svim “budućim istraživačima, istoričarima, sociolozima i drugim stručnim ljudima”.

„Drugi svetski rat je zanimljiv jer on u Prahovu za razliku od svih naselja u svetu nije završen. Znate tu činjenicu da je potopljeno preko 150 brodova, očekuje se da do 2023. počne njihovo izvlačenje. Uspeo sam da pronađem tačno sve brodove, poimenice koji su u vodi i koji su izvučeni“, istakao je, između ostalog autor knjige, koji u ovom delu donosi i niz zanimljivih istorijskih činjenica, mnogima nepoznatih.

Sa željom da sazna što više o Prahovu, selu u koje se doselio u desetoj godini svog života, autor je istraživao i od samih meštana, ali i posredstvom ustanova kulture i zaštite koji su i izdavači ove knjige i interneta.

“Sprovedeno je terensko istraživanje, korišćena je literatura i konsultacije sa stručnjacima. Zabeležena je materijalna, socijalna i duhovna kultura. Korišćen je uporedni metod, kako je bilo nekada, promene koje su uticale na narodnu kulturu i šta se zadržalo od nje do danas. Ovo dragoceno istraživanje svakako je doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine, kao i kulturnog nasleđa ovog dela istočne Srbije”, navela je u knjizi recenzent, etnolog-antropolog Emila Petrović, viši kustos Muzeja Krajine.

Knjiga je promovisana u okviru Dana Biblioteke 14. januara u promotivnoj sali dečjeg odeljenja, a o njoj su govorili autor Velimir Miki Trailović i Vlasta Mladenović, urednik izdavačke delatnosti Narodne biblioteke “Dositej Novaković”. Štampanje ovog dela pomogla je kompanija “Eliksir” Prahovo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.