Naslovna Kultura Promovisana publikacija “Arheologija Muzeja Krajine”

Promovisana publikacija “Arheologija Muzeja Krajine”

270
0

Na letnjoj pozornici kladovske Biblioteke „Centar za kulturu“ u Kladovu održana je promocija knjige „Arheologija Muzeja Krajine“ arheologa i muzejskog savetnika Gordana Janjića.

Dr Perica Špehar i Gordan Janjić

Ova publikacija, istakao je na promociji u Kladovu, Gordan Janjić, predstavlja bogat arheološki fond jedne od najstarijih ustanova zaštite u Srbiji, osnovane 1934. godine.

Knjiga je namenjena i stručnoj, ali i široj javnosti jer sadrži značajne podatke za istraživače i muzejske stručnjake, a čitaocima pruža mogućnost da saznaju nešto više o bogatoj istorijskoj prošlosti naselja Ključa i Krajine.

“Nastojao sam da ovom publikacijom objedinim sve ono što se tiče arheologije u 86 godina postojanja Muzeja Krajine, ali i preko 100 godina postojanja arheologije na ovim našim prostorima. To nije bilo lako. To je bio jedan veliki posao, ali u mnogome su mi olakšali moji prethodnici, arheolozi koji su svojim radom kao istraživači ili kao kustosi arheološke zbirke muzeja, a ja sam 11 arheolog u ovoj ustanovi, doprineli razvoju arheologije i arheološkog fonda Muzeja Krajine”, ističe Gordan Janjić.

Arheologija Muzeja Кrajine, sa katalogom najznačajnijih predmeta iz praistorijske, antičke i srednjevekovne zbirke je prva publikacija muzeja, kojom se široj javnosti prezentuje bogat arheološki fond ove ustanove.

“Knjigom je obuhvaćen istorijat arheoloških istraživanja na prostoru koji svojom jurisdikcijom pokriva Muzej Кrajine u Negotinu, nastanak prvih arheoloških zbirki i formiranje arheološkog fonda muzeja”, dodaje Janjić.

Na promociji u Kladovu, pored autora i Žakline Nikolić, direktorke Biblioteke „Centar za kulturu“, ovu publikaciju predstavio je i dr Perica Špehar, vanredni profesor na Odeljenju arheologije Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji ovih dana zajedno sa Gordanom Janjićem i svojim studentima sprovodi na arheološkom lokalitetu “Egeta” u Brzoj Palanci drugu po redu kampanju arheoloških istraživanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.