Naslovna Kultura Događaji Projektu Udruženja “Gergina” 250.000 dinara od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave

Projektu Udruženja “Gergina” 250.000 dinara od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave

291
0

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave podržalo je sa 250.000 dinara projekat “Tradicionalna vlaška muzika – Muzika Vlahilor djin lumje” Udruženja “Gergina” iz Negotina na konkursu za dodelu sredstava iz budžetskog fonda za nacionalne manjine za programe i projekte iz oblasti kulture u 2019.

U okviru ovog projekta Udruženje “Gergina” publikovaće knjigu “Tradicionalna vlaška muzika” profesora doktora Dimitrija Golemovića, etnomuzikologa i kompozitora koji je četiri decenije istraživao bogato etnomuzikološko nasleđe naroda na prostorima severoistočne Srbije i Homolja. Komisija je ocenila da projekat “Muzika Vlahilor djin lumje” podstiče prezentaciju, promociju i istraživanje muzike kao elementa nematerijalne kulturne baštine.

“Projektom želimo da izdamo knjigu istovetnog naziva autora prof. dr Dimitrija Golemovića u godini obeležavanja deset godina aktivnosti Udruženja na očuvanju običaja, kulture, tradicije, jezika i identiteta Vlaha. Osnovu knjige činila bi etnomuzikološka studija, praćena geografskom kartom, fotografijama kazivača i izvođača, kao i prilika kad se muziciralo i notnim zapisima muzičkih numera, rezimeima na engleškom i vlaškom jeziku i spiskom numera na oba diska. Sastavni deo knjige su dva kompakt diska u koricama, po jedan audio i video disk sa snimcima vlaške muzike”, kaže za NG portal primarijus dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja “Gergina”.

Promocija ove knjige biće organizovana 14. decembra  u okviru obeležanja desetogodišnjih aktivnosti Udruženja „Gergina“.

“Deo vlaške kulturne baštine, koju želimo prikazati ovim projektom, zaslužuje da se vidi i  čuje na prostoru čitavog Balkana, pa i šire. Jer sadržaj vlaške muzike i svekolike kulture već dugo i snažno prožima slojevitu kulturnu baštinu Srbije, ali i čitavog Balkana. U istom okruženju muzičku snagu Кrajine, beležio je i veliki kompozitor, jedan od najvećih koje je Srbija imala, Stevan Stojanović Mokranjac. Obzirom da je tradicionalna muzika Vlaha nedovoljno stručno obrađena i od zaborava sačuvan trag o njihovom načinu vokalnog i instrumentalnog interpretiranja, realizacijom ovog projekta, od zaborava bi bio sačuvan deo muzičkog stvaralaštva kao potvrda trajanju i bivstvovanju Vlaha na teritoriji Srbije”, dodaje dr Čelojević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.