Naslovna Ekonomija Prodato „Krajina vino“

Prodato „Krajina vino“

5602
6

„Eliksir Prahovo“ D.O.O. novi je vlasnik nekadašnjeg kompleksa jedne od najstarijih vinarskih kuća u Srbiji, „Krajina vino“ u Negotinu.

Jožef Limburger, direktor novosadskog OTP Factoring D.O.O, Branko Marković, zamenik direktora “Eliksir Prahovo” D.O.O i Zoran Jovanović, vlasnik negotinske Agencije za nekretnine “Sigurnost” koja je posrednik u ovom poslu, potpisali su u petak kod javnog beležnika Dragane Čečulović-Monić ugovor o kupoprodaji “Krajina vina”.

Time je konačno stavljena tačka na prodaju ove vinarske kuće, osnovane još 1890. godine, koja je nažalost, podelila sudbinu brojnih srpskih kolektiva i ugasila se nebrigom države nakon neuspešne privatizacije.

Ovaj kompleks, inače, ima 5,6 hektara građevinskog zemljišta i 20.810  kvadratnih metara objekata, koji su u lošem stanju, budući da je “Krajina vino” godinama bilo prepušteno ne samo zubu vremena, već i nemaru, ali i učestalim krađama.

Iako je dobar deo mašina i imovine ranije rasprodat po sudskim presudama, parcijalno i po cenama koje su daleko od tržišnih, na meti lopova našli su se štekeri, električna instalacija i sve što je negde moglo da dobije određenu cenu.

Potpisivanje kupoprodajnog ugovora

Poslednje skoro dve godine ovaj kompleks prodavan je po ceni od pola miliona evra, a iako je kupljen po nižoj, uz troškove rušenja, ozakonjenja i kupovinu takozvanog novog podruma, koji je u vlasništvu države, a koji bi zaokružio proces, sasvim sigurno će premašiti tu sumu.

“Posle 20 meseci prodaje “Krajina vino” je našlo svog kupca, “Eliksir Prahovo” D.O.O. i smatram da je to nešto najbolje što je moglo da se desi, jer druge ponude nisu ni izbliza bile ovakve. Na ovom mestu će, prema planovima, nakon rušenja postojećih objekata, nići novi stambeno-poslovni centar, čiji je radni naslov “Elixir Garden” koji će spojiti Miloševski put i ulicu Miomira Radosavljevića Pikija. OTP Factoring je već izdejstvovala da ovde bude mešovito urbanistička zona, a na kupcu je da pripremi teren za radove. Mislim da je ovo šansa i za domaće firme da učestvuju u radovima na izgradnji naselja”, kaže Zoran Jovanović iz negotinske Agencije “Sigurnost”.

„Krajina vino“ je privatizovano 2000. po starog zakonu, a država, koja je bila vlasnik 42,15 odsto njene imovine, iako je mogla, a to je u slučaju nekih drugih kolektiva učinila, nije želela da reprogramira određene dugove, pa radnici kao većinski vlasnici nisu mogli da spasu ovu vinarsku kuću, koja je u stečaj otišla 2005. godine.

U međuvremenu ju je iz hipoteke preuzela novosadska banka OTP a onda i OTP Factoring D.O.O. koji ga je konačno i prodao.

6 KOMENTARA

  1. Hvala Bogu, a sad treba da prođe još 10 godina da krene nešto da se radi. Negotin je jedino mesto u državi gde se ne ulaze u nijednu fabriku. Postali smo rupa bez dna. Ponekad se pitam da li uopšte pripadamo Srbiji.

    • Slobodane procitaj text! Nema tu fabrika, proizvodnih pogona ili bilo cega slicnog, oni hoce da grade „Elixir Garden“ ili na srpskom, hoce da grade zgrade sa lokalima (poslovni prostor) u prizemlju. Uzgred receno, to ce biti jos jedan potez od kojeg gradjani Negotina nece imati neke posebne koristi. Kao sto su prodali IHP, a radnici koji su stvarali tu fabriku nisu dobili nista, tako i sada.

  2. Stambeno – poslovni prostor po ugledu na Beograd, odnosno po ustaljenom drzavnom receptu. Zar u Negotinu koji je Bogom dan za vinogradarstvo da iznikne stambeno – poslovni prostor. A ko ce tu da zivi, kada za desetak godina, pretpostavka ne bude ljudi. Perspektiva Negotina je vinogradarstvo i drzava mora subvencionim i drugim merama da obnovi srpsku Burgunju

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.