Naslovna Kultura Priznanja istaknutim muzičarima Boži Januciću, Slobodanu Domaćinoviću, Slobodanu Peciću, Živi Dinuloviću….

Priznanja istaknutim muzičarima Boži Januciću, Slobodanu Domaćinoviću, Slobodanu Peciću, Živi Dinuloviću….

467
2

Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije u saradnji sa Samostalnim sindikatom estradnih umetnika i izvođača Srbije dodelio je nagrade za životno delo i godišnja priznanja istaknutim umetnicima za izuzetan doprinos u estradnoj muzičkoj delatnosti.

Dodela priznanja i krajinskim umetnicima Boži Januciću posthumno, Živi Dinuloviću, Slobodanu Peciću; Foto: Siniša Čelojević

Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije uručio je u utorak, 18. decembra povelje za životno delo brojnim istaknutim umetnicima, između ostalih i posthumno violinisti Božidaru Boži Januciću, krajinskom Paganiniju, kako su ga mnogi zvali, a nagradu je u ime oca primio Vojislav Janucić.

Posthumno su nagradu za životno delo, između ostalih, dobili Slobodan Domaćinović, ali i Slobodanu Božinoviću.

Povelja za životno delo pripala je i istaknutim umetnicima Negotinske i Timočke krajine i Homolja, kladovskom saksofonisti Živi Dinuloviću, Velimiru Velji Kokoriću i Tihomiru Paunoviću.

Slobodanu Peciću uručena je plaketa za unapređenje estradno-muzičke delatnosti. Ovu plaketu dobila je i Svetlana Arsić, poznata interpretatorka vlaškog melosa.

“Dodelom ovih priznanja istaknutim izvođačima vlaške izvorne muzike, Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije je, verujemo, prepoznalo aktivnosti i našeg udruženja na očuvanju običaja, kulture, tradicije, jezika i identiteta Vlaha.Veliki broj dobitnika povelje je nastupalo na Festivalima „Gergina“, a mnogima, koji nisu više među nama, posvetili smo pojedine festivale. Izdali smo veliki broj nosača zvuka i publikacija, na vlaškom i srpskom pismu, o ovim velikanima, čime smo promovisali ove umetnike i njihovo stvaralaštvo, a ujedno promovisali i vlaško pismo i na taj način radili smo na očuvanju vlaške baštine”, kaže Siniša Čelojević, predsednik Udruženja “Gergina”, koji je prisustvovao dodeli priznanja i dodaje da će posthumno na 11. Festivalu” Gergina 2019” povelju za životno delo biti dodeljena Staniši Paunoviću.

Nacionalnu nagradu dobila je dirigentkinja Darinka Matić Marović,a  mađioničar Bole Brkljač dobio je Povelju za humanost Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije. Nagradu za životno delo dobili su, između ostalih i  Lepa Brena, Snežana Đurišić, Minja Subota, Vojkan Borisavljević, Gordana Lazarević, Biljana Krstić, Miroslav Ilić, Ljuba Kešelj, Lepa Lukić…

 

2 KOMENTARA

  1. Nagradu nije dobio veliki maestro profesor Mile Paunovic.Veliki propust,da ne upotrebim tezu rec.Ostavio je Negotinu i Krajini umetnicka dela,numere velike vrednosti koje ce zaseniti nagradu koju nije dobio.

  2. Diplomirani profesor trube,maestro Mile Paunovic je ostavio duboke tragove u komponovanju,interpretaciji i negovanju izvornog vlaskog i srpskog muzickog blaga Negotinske i Timocke Krajine.Jos kao student 1975.g.dobitnik je prve nagrade na Beogradskom Saboru,tada prestiznom Festivalu.Vise puta je nastupao u Beogradu,2014.g. na Toto Mundo medjunarodnom festivalu u Domu omladine.Bio je vrstan pedagog,duhogodisnji profesor Srednje Muzicke skole u Negotinu.Njegovi ucenici su nosioci mnogobrojnih nagrada.Mile je svirao i meksikansku muziku u grupi La Paloma.,Prijatelji,a poslednjih nekoliko godina Balkanski Istocnici.Sa svojom suprugom,Vionerom Paunovic,laureatom Cuvar Narodne Bastine ,pobednikom u Sljiviku RTS-a..Gostovao je u raznim emisijama Zikina Sarenica i druge i uvek sa ponosom isticao svoje korene,svoj voljeni Negotin i Crnomasnicu.Trapava Mecka,Deda Gunetovo kolo.Miletova Carolija,trubacki stakato,Vlaski Bolero samo su neke od numera ovog vrsnog muzickog stvaraoca,koji nas je prerano napustio.Pokoj mu dusi,pamticemo ga,ali treba da ga pamte i oni sa kojima je saradjivao,kolege i muzicki stvaraoci.Svi dobitnici nagrade Janucic,Domacinoc i dr.nesporno su vise nego zasluzili nagradu esnafa.Ali i nas dragi i veliki maestro,profesor Mile Paunovic.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.