Naslovna Hronika Požar na Ciganskom groblju gasi više od 30 vatrogasaca

Požar na Ciganskom groblju gasi više od 30 vatrogasaca

1041
1

U opštini Negotin samo u martu vatrogasci su intervenisali 79 puta, a poslednjih dana su angažovani na velikom požaru u ataru tri negotinska sela.

Više od 30 vatrogasaca iz Novog Sada, Niša, Kragujevca, Bora, uz pripadnike Vatrogasno-spasilačke jedinice Negotin i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jabukovac gasi požar u atarima tri negotinska sela: Plavne, Vratne i Urovice.  Trenutno su angažovani u reonu između ovih sela i zaseoka zvanog Cigansko groblje.

Prvi požari su na ovom potesu evidentirani u petak i subotu, na brdu zvanom Pojana Lungu, koji zahvata Plavnu, Urovicu i Jabukovac, pa su negotinski i jabukovački vatrogasci od tada praktično non-stop na terenu.

Uzrok požara je, sasvim sigurno, nesavesno paljenje biljnih ostataka na njivama  i pored svakodnevnih apela poljoprivrednicima i meštanima da to ne čine.

Vatra se proširila sa njiva, na okolno nisko rastinje i suvu travu, a pored šuma, ugroženi su i obližnji salaši u zaseocima ova tri krajinska sela.

Zbog samog područja koje je brdsko-planinsko i koje obiluje makijom, niskim rastinjem i šumama, vatra se, zbog vetra proširila i na ostale atare u području Plavne, Urovice i susedne Vratne, u rejonu Cigansko groblje.

Do sada je izgorelo više hiljada hektara pod suvom travom i makijom, a zahvaćene su i šume i oranice. Srećom, žrtava nema, kao ni većih materijalnih šteta na objektima.

1 KOMENTAR

  1. Požar izaziva uvek jedno te isto lice i svi znaju ko je on: Mi.e, koji tamo pali nisko rastinje da bi imao višepašnjaka za svoje krave, kao da nema dovoljno slobodnog prostora. Samo, niko ne želi da reaguje zato što njegov sin, koji živi u Beču, lepo „nadoknadi“ troškove nekim ljudima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.