Naslovna Hronika Policija: Građani ne šaljite lične podatke SMS porukama

Policija: Građani ne šaljite lične podatke SMS porukama

746
0

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je građane da prijave ukoliko su dobili SMS poruku u kojoj se traže lični i bankarski podaci.

U poslednjih nekoliko dana jedan broj građana dobio je lažne SMS poruke u vezi sa isplatom penzija u kojima se od njih traži da dostave lične podatke, jedinstveni matični broj građana, broj žiro-računa u banci, PIN kod i druge slične podatke.

Policija je pozvala građane koji su dobili takve ili slične SMS poruke u vezi sa isplatama penzija da to prijave Odeljenju za suzbijanje viokotehnološkog kriminala na imejl adresu [email protected] ili preko Udruženja banaka Republike Srbije.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal upozoravaju javnost na to da je reč o prevari i apeluju na građane da sa povećanom pažnjom čuvaju svoje lične i poslovne podatke, kako bi se sačuvali od mogućih prevara“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Udruženje banaka Srbije, kao i poslovne banke u Republici Srbiji, obavestili su klijente da će ih u kontekstu isplate penzija kontaktirati, što može da podrazumeva i komunikaciju putem SMS poruka, ali da u toj komunikaciji banke nikada neće tražiti lične i bankarske podatke.

Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, preduzelo je sve mere i radnje u cilju otkrivanja počinilaca ovih krivičnih dela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.