Naslovna Društvo Podrška Švajcarske unapređenju položaja ranjivih grupa: Negotinu 10.580 evra za projekat „Budimo...

Podrška Švajcarske unapređenju položaja ranjivih grupa: Negotinu 10.580 evra za projekat „Budimo jači“

223
0

Vlada Švajcarske će sa ukupno 85.000 evra  kroz program Swiss PRO podržati sedam gradova i opština, da u partnerstvu sa organizacijama civilnog društva sprovedu socijalno-inovativne projekte za poboljšanje pristupa pravima i ispunjavanje potreba za do 600 građana iz ranjivih grupa.

Iz ovog programa biće finansirani projekti kojima će se unaprediti dostupnost javnih usluga u oblasti zdravstva i socijalne zaštite kako bi se stvorile bolje mogućnosti za osnaživanje i povećanje socijalne uključenosti ranjivih grupa u Negotinu, Vlasotincu, Novom Pazaru, Ćupriji, Smederevu, Ivanjici i Raški.

Kroz program Swiss PRO biće podržan projekat „Budimo jači“  vredan ukupno 12.030 evra, od kojih će 10.580 evra sufinansirati Vlada Švajcarske.

Reč je o projektu „pružanja medicinskih fizioterapijskih tretmana i govornih terapija za decu sa posebnim potrebama i poremećajima u govoru“, kojim će biti obuhvaćeno oko 120 korisnika, koji realizuje lokalna samouprava, a čija je partnerska organizacija Udruženje „Duga“.

„Projekti će nastojati da pruže neophodnu podršku ranjivim grupama, naročito osobama sa invaliditetom, starijim osobama, mladima i pripadnicima romske nacionalnosti, a očekujemo da će do kraja sprovođenja ovih projekata više od 1.000 ljudi na neki način unaprediti svoj položaj u zajednici”, istakla je Nataša Ivanović, službenica za socijalnu uključenost na programu Swiss PRO.

Projekti su odabrani u okviru javnog poziva pod nazivom „Nove ideje po meri zajednice“ koji je trajao od 13. aprila do 20. maja bio otvoren za 16 gradova i opština iz regiona Šumadije i Zapadne Srbije, i regiona Južne i Istočne Srbije koji su prethodno dobili tehničku podršku za unapređenje procedura i propisa o definisanju javnog interesa i finansiranju lokalnih projekata koje sprovode organizacije civilnog društva.

„Vlada Švajcarske kroz ovu aktivnost programa Swiss PRO doprinosi i građenju kapaciteta lokalnih samouprava koje će sprovoditi ili aktivno učestvovati u svim procesima kako bi ostvareni rezultati bili dugoročni. A kako su projekti predloženi na osnovu prethodno ustanovljenih prioriteta javnog interesa, uz poštovanje principa učešća svih relevantnih lokalnih aktera i šire javnosti, postoji dobar osnov za njihovu održivost“, ocenila je Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.