Naslovna Ekonomija Počela Zimska škola PSSS Negotin

Počela Zimska škola PSSS Negotin

379
0

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Negotin (PSSS) nastavila je tradiciju organizovanja Zimske škole za poljoprivredne proizvođače serijom predavanja iz svih oblasti agrara.

Ovogodišnja Zimska škola okupila je više od 50 učesnika iz naše opštine, a organizovana je u tri tematska dana. Tako su u svečanoj sali Poljoprivredne škole “Rajko Bosnić” poljoprivredni proizvođači, ali i učenici ove vaspitno-obrazovne ustanove tokom prvog dana Zimske škole bili u prilici da slušaju teme vezane za voćarstvo i vinogradarstvo.

“Moramo malo da mislimo na budućnost. Nije suština edukovati onog koji je već naučio nešto i koji već proizvodi, već gledamo da na našim predavanjima budu prisutni i đaci Poljoprivredne škole, zavisno od tematike i od predmeta. Suština je da đaci čuju ono što ne mogu da čuju u školi, da vide neke napredne tehnologije sa kojima će se suočiti kada završe svoje četvorogodišnje srednje školovanje ili fakultet, da vide i čuju to od ljudi koji primenjuju u praksi”, kaže Vladica Gavrilović, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Negotin.

O podizanju voćnjaka, uzgoju leske, lateralnim sortama oraha, kao i o bolestima pojedinih kultura i drugim temama govorili su savetodavci Dejan Stefanović, Teodor Prvulović, Bojana Filidžanović, Zorica Petkanić, Slavica Svetozarević, dok je o zaštiti voćaka i vinove loze govorio Dragan Đorđević iz “Agromarketa”.

 “Ove godine smo imali opredeljeno 27 miliona dinara i to za oblast kupovine mehanizacije, za stočarstvo, ratarstvo, povrtarstvo, oprema za pčelarstvo, za razvoj seoskog turizma, za udruženja, organsku proizvodnju, za podizanje novih zasada pod vinovom lozom gde je povraćaj 100 posto subvencija, za podizanje novih zasada voćaka, za kupovinu priplodnih grla, junica, ovaca, nazimica, jagnjadi, matica u pčelarstvu gde je povraćaj do 70 procenata. Ove godine smo imali 335 zahteva, a ovih dana se realizuju poslednji zahtevi”, ističe Slađana Stojanović, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti, privredu i razvoj opštine Negotin, koja je na Zimskoj školi PSSS govorila o agrarnom budžetu i podsticajima za poljoprivrednike.

Drugi tematski dan Zimske škole, koja se i danas održava u Poljoprivrednoj školi “Rajko Bosnić” posvećen je stočarstvu i agrarnoj politici.

Učesnici ovog edukativnog seminara u prilici su da na licu mesta saznaju o novim uredbama i pravilnicima, IPARD programima za podsticaje u EU, zadrugarstvu, ulozi vetrozaštitnih pojaseva, ali i odlaganju stajnjaka idrugim temama o kojima će im govoriti savetodavci: Dragan Radosavljević, Zorica Petkanić, Vladica Gavrilović, Vladimir Stanković.

O novim tehnikama pčelarenja govoriće pčelar Živojin Bogdanović, autor priručnika “Pčelarski bukvar”, dok će Gordana Jovanović iz Etno domaćinstva “Jovanović” u Rogljevu upoznati prisutne sa seoskim turizmom i potencijalima Negotinske krajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.