Naslovna Društvo Počela je nova školska godina: Mnogi u klupama, a neki i ispred...

Počela je nova školska godina: Mnogi u klupama, a neki i ispred TV

380
0

Preko 90 odsto roditelja u osnovnim i srednjim školama opštine Negotin izjasnilo će da će njihova deca nastavu pohađati u učionici, a ne onlajn.

Ilustracija, pixabay.com

Najveći broj učenika u Srbiji opredelio se da od 1. septembra nastavu pohađa u školi. U opštini Negotin se svega oko dva odsto đaka odlučilo da nastavu prati onlajn, odnosno od kuće. Taj procenat je na nivou Srbije nešto veći 3,7 odsto.

Za onlajn nastavu se u 11 osnovnih odlučilo ukupno 46  deteta. Najveći broj dece koja su se opredelila da nastavu prati od kuće je iz Osnovne škole “Hajduk Veljko” u Štubiku, 13.

Po 11 učenika zainteresovanih za onlajn nastavu imaju Osnovne škole “Vuk Karadžić” i “Vera Radosavljević”.

U Osnovnoj školi „12. septembar“ onlajn nastavu će pratiti šest učenika, u OŠ “Branko Radičević” troje đaka, koliko ih je i u osnovnoj muzičkoj školi, a u školama “Branislav Nušić” u Urovici i “Stevan Mokranjac” u Kobišnici po jedan.

Nije bilo zainteresovanih za nastavu od kuće u matičnim školama u Jabukovcu, Dušanovcu, Prahovu i Rajcu, kao ni u njihovim područnim odeljenjima u ostalim selima.

Nešto veći broj prijavljenih za nastavu kod kuće bilo je u srednjim školama – 62. Najviše ih je u Tehničkoj školi 28. U Negotinskoj gimnaziji nastavu će onlajn pohađati 18 učenika, a u Poljoprivrednoj školi “Rajko Bosnić” 13. Troje srednjoškolaca se prijavilo za onlajn nastavu u srednjoj muzičkoj školi “Stevan Mokranjac”.

U školama ističu da su spremno odgovorili na zahteve Ministarstva prosvete u vezi sa epidemiološkim merama. Roditelje, međutim, brine činjenica da je resorno ministarstvo odgovornost prebacilo na njih.

U zavisnosti od toga da li su prva ili druga grupa čak i učenici koji su se odlučili da nastavu prate u školi imaće onlajn nastavu od kuće dva do tri dana nedeljno, a ostalih dana će ići u školu u grupama do 15 i uvek u istoj učionici.

Hoće li moći da kombinovanim modelom nastave ostvare planirani nastavni plan i program i kako će se to odraziti na eventualno ocenjivanje videće se tek kad školska godina malo odmakne.  Tek činjenica je da je ovo novina i za učenike i za nastavnike.

U ministarstvu navode da škola može biti u situaciji da promeni izabrani model, “što će biti uslovljeno promenama povezanim sa odlukama Kriznog štaba i promenama epidemiološke situacije na školskom, lokalnom ili regionalnom nivou”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.