Naslovna Društvo Platneni i pleteni cegeri – modni stil ili potreba?

Platneni i pleteni cegeri – modni stil ili potreba?

758
0

Naplata plastičnih kesa, u cilju smanjenja njihove  upotrebe, počela i u pojedinim trgovinskim radnjama u Negotinu. Za jednu kesu neophodno je odvojiti dinar ili dva.

Ceger se vraća; pixabay.com

Odavno su platneni i pleteni cegeri prestali da budu obavezni modni detalj svake žene. Bez njega se, u prošlom veku,  nije mogla zamisliti kupovina na pijaci, ali i u nekadašnjim supermarketima  i malim prodavnicama „u komšiluku“.

Već nekoliko decenija platnene torbe menjaju  plastične kese, koje su nakon kratke upotrebe, od radnje do kućnog praga, završavale u kontejnerima bez reciklaže. Često su bile nepotrebni ukras na granama drveća, ili cveću u parkovima.

Kada su počele da guše planetu na kojoj živimo, a podaci pokazuju da se samo u Srbiji godišnje  upotrebi dve milijardi plastičnih kesa, probudila se i svest da smo za živi svet, koji je ugrožen  na Zemlji, odgovorni MI!

Za razgradnju plastičnih kesa je potrebno između 400 i 1000 godina; pixabay.com

U 35 zemalja sveta upotreba polastičnih kesa je potpuno zabranjena. Evropska unija je donela inicijativu o smanjenju upotrebe tankih plastičnih kesa.

Srbija očekuje novi zakon koji će biti usvojen  2019. godine, a koji propisuje način smanjenja upotrebu plastičnih kesa.

Počela naplata plastičnih kesa u negotinskim trgovinama; pixabay.com

Negotin se odnedavno našao na listi gradova u kojima je počela naplata plastičnih kesa u pojedinim radnjama.

Cena jedne kese je dinar ili dva, uz obavezno pitanje zaposlenih na kasi: „Da li želite kesu, naplaćuje se.“

Iskustva četvoromesečne naplate kesa u pojedinim trgovinskim lancima u Srbiji su pozitivna. Podaci pokazuju da se naplatom smanjila upotreba plastičnih kesa na 75 odsto, a dobri stari ceger se ponovo vratio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.