Naslovna Politika Planovi za 2019. na poslednjoj ovogodišnjoj sednici Skupštine opštine Negotin

Planovi za 2019. na poslednjoj ovogodišnjoj sednici Skupštine opštine Negotin

390
1

Odbornici Skupštine opštine Negotin većinom glasova vladajuće koalicije okupljene oko naprednjaka i socijalista usvojili su na 12. redovnoj sednici lokalnog parlamenta, poslednjoj u ovoj godini, programe rada opštinskih preduzeća i ustanova, kao i druge odluke iz domena svog rada.

Većinom glasova odbornici, a sednici je prisustvovalo njih 40 od ukupno 45 koliko broji lokalni parlamnt, usvojili su regionalni plan upravljanja otpadom za gradove Zaječar i Bor, kao i opštine Negotin, Boljevac, Kladovo, Majdanpek i Knjaževac, kao i odluku o davanju saglasnosti na nacrt ugovora o zajedničkom upravljanju komunalnim otpadom između ovih sedam gradova i opština.

„Kroz ovu odluku i kroz ugovor regulisana su međusobna prava i obaveze između učesnika u sakupljanju i skladištenju komunalnog otpada na teritoriji navedenih gradova i opština. Naravno da su sve međusobne obaveze i prava regulisana kroz ugovor oko organa upravljanja, oko finansiranja, oko transporta otpada, oko cene transporta komunalnog otpada i tako dalje“, rekao je nakon sednice medijima mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin.

Jovanka Stefanović-Stanojević, v.d. dir. Doma kulture „Stevan Mokranjac“

Bez ikakve rasprave i diskusije odbornici vladajuće koalicije usvojili su programe rada sa finansijskim planom opštinskih ustanova i preduzeća.

Kako se čulo na sednici, Dom kulture zadržaće svoju programsku koncepciju shodno finansijskim sredstvima koje dobija od osnivača, Skupštine opštine Negotin, ali i kroz donacije sponzora i sopstvena sredstva.

„Naš program rada, zapravo, nije mogao da bude ambiciozniji od ovoga što je vama ponuđeno na čitanje iz praktičnog razloga što mi želimo da, pre svega, ispoštujemo ono što je naša osnovna delatnost i naša osnovna namena, a to je  da ispoštujemo sve ono što treba da radimo kroz amatersku, muzičku, pozorišnu, likovnu, obrazovnu i kinematografsku delatnost. Vama je sve manje-više poznato kako Dom kulture realizuje svoje aktivnosti i nadam se da je i ta ocena sa vaše strane, s obzirom da ste naši partneri već godinama pohvalna ili bar stimulativna“, istakla je za skupštinskom govornicom Jovanka Stefanović-Stanojević, vršilac dužnosti direktora Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

Nenad Vojinović, dir. Istorijskog arhiva Negotin

Kako je upravo objavljivanje istorijske građe i njen najviši stepen zaštite u fokusu Istorijskog arhiva Negotina tokom naredne godine, između ostalih aktivnosti, biće štampanje jubilarnog 20. broja „Baštinika“, ali i obeležavanje tri značajne godišnjice: 180 godina Negotinske gimnazije, kao i stogodišnjica postojanja Doma za decu i omladinu „Stanko Paunović“ i Fudbalskog kluba „Hajduk Veljko“.

Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine

Svoje programe rade za 2019. prezentovali su i direktori Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ i Muzeja Krajine, a odbornici su većinom glasova usvojili i programe rada sa finansijskim planom Centra za socijalni rad i Turističke organizacije opštine Negotin.

„U predhodne tri godine imali smo i sanaciju Mokranjčeve kuće, i Muzeja Hajduk Veljka, i Muzeja Krajine. Sa tim trendom nastavićemo i u narednom periodu. Uradili smo projekat za rekonstrukciju stolarije u upravnoj zgradi muzeja. Tokom 2019. uradićemo i projekat o uređenju lokaliteta „Vrelo“ Šarkamen, naravno sa nadležnim ministarstvom sa kojim imamo dobru komunikaciju i već desetak godina unazad naši projekti dobijaju podršku ministarstva“, podsetio je  Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Odbornici su na poslednjem ovogodišnjem zasedanju dodelili isključivo pravo Javnom komunalnom preduzeću „Badnjevo“ za obavljanje komunalne delatnosti u 2019. a usvojili su i odluku o izmeni statuta ovog preduzeća. Nove članove dobili su Upravni i Nadzorni odbor Narodne biblioteke, kao i Školski odbor Osnovne škole „Momčilo Ranković“ u Rajcu.

Toplica Đorđević, odbornik iz Rečke

Na kraju sednice, odbornik Toplica Đorđević (DS) iz Rečke zatražio je odgovore na pitanja ko održava i čisti puteve u ovom selu, jer smatra da čišćenje nije kvalitetno i na zadovoljavajućem nivou, kao i koliko je tone rizle korišćeno za nasipanje puteva u selu Rečka, jer „ni to nije urađeno kako valja“.

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.