Naslovna Kultura Ovogodišnja kampanja istraživanja na arheološkom lokalitetu “Vrelo” kod Šarkamena opravdala očekivanja

Ovogodišnja kampanja istraživanja na arheološkom lokalitetu “Vrelo” kod Šarkamena opravdala očekivanja

676
1

Ovogodišnja kampanja arheoloških istraživanja odvijala se u sektoru zapadne kapije, koja se istraživala i predhodne tri godine.

I ovogodišnja kampanja arheoloških istraživanja sprovodila se u okviru projekta “Vrelo  Šarkamen, arheološka istraživanja, prezentacija i promocija”, koju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije sufinansiralo sa 800.000 dinara.

“Ovo arheološko nalazište značajno je ne samo za našu zemlju, već ima i veliki svetski značaj, a ona se ogleda u činjenici u činjenici da se radi o jednoj od četiri carske palate iz perioda tetrarhije”, kaže dr Sofija Petković, naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu, rukovodilac radova.

Arheolog Gordan Janjić, muzejski savetnik Muzeja Krajine

Namera je arheologa da radovima u sektoru zapadne kapije, koji je istraživan i u prethodnim kampanjama, pripremi ovaj deo memorijalno rezidencijalnog kompleksa s kraja trećeg i početka četvrtog veka nove ere za konzervaciju.

“Iskopavati arheološki na ovako velikom projektu i prostoru, a ne raditi konzervaciju nije pravi efekat. Meni je kao Negotincu želja da imamo dobru prezentaciju kulturnog nasleđa da bi neko ko dođe to mogao da vidi. Namera je da svake naredne godine aneksom projekta dodajemo nove celine koje će se konzervirati i dođemo do cilja da južni deo utvrđenja dimenzija 100 puta 50 sa jedne i 50 sa druge strane, bude vidljiv sa puta i budućeg parkinga”, kaže arheolog Gordan Janjić, muzejski savetnik Muzeja Krajine, koordinator radova na “Vrelu” i rukovodilac projekta konzervacije.

Arheolozi se nadaju da će naredne godine dobiti finansijska sredstva za Lidar, lasersko altimertijski sistem kojim će se precizno definisati “Vrelo” Šarkamen.

“To podrazumeva avionsko snimanje terena. Lidar će nam opsežnim snimanjem dati dobrim delom ono što se nalazi ispod zemlje i uputiti nas gde bi bilo najefektnije da mi radimo u narednom periodu”, ističe Gordan Janjić.

dr Sofija Petković, naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu

Sektor zapadne kapije interesentan je i zbog monumentalnih građevina koje se tu nalaze, poput dveju osmougaonih kula koje su je štitile, preko bedema koji je između te dve kule bio širok čak pet i po metara, što nije viđeno ni na jednoj od rimskih građevina.

“Ovo nije klasično utvrđenje. Tu je bilo još nekih specifičnosti. Ka dolini Vrelske reke na mestu gde se nalazila palata stena se okomito spuštala, tako da su graditelji morali na neki način da reše taj problem. Mnoge od kula uslovno rečeno vise, one su pola fundirane na toj steni, a druga polovina je morala da bude nasipana na teren do te visine, znači, ogromna količina rečnog peska je nasuta da bi te kule mogle tu da stoje, relativno u nekoj horizontalnoj niveleti – ističe dr Petković.

dr Bojan Popović, arhitekta, naučni saradnik Arheološkog instituta

Upravo je veliki nagib terena, smatra arhitekta dr Bojan Popović, uslovio zanimljiva arhitektonska rešenja na “Vrelu”

“Zidovi su uglavnom zidani kamenom sa  mestimičnom pojavom opeka i na određenim delovima se mogu uočiti i denivelacije zidova koje su verovatno služile za ulazu prostorije. U poslednjoj otkrivenoj prostoriji imamo naznake apside, tj. eksedre i to će biti jako interesantno za dalje proučavanje jer takve strukture obično nisu bile karakteristične za prostorije uz bedeme”,  dodaje dr Bojan Popović, arhitekta, naučni saradnik Arheološkog instituta.

Arheolog Marija Jović, istraživač-pripravnik Arheološkog instituta u Beogradu

U prethodnoj kampanji otkrivene su tri prostorije, a u ovoj još tri. Masivni zidovi karakterišu i ove prostorije, koje se kaskadno nižu.

“Ono što je interesantno je to što smo kod jedne prostorije otkrili do sada najbolje očuvanu podnicu. Kada imamo prostorije i na severu i jugu vidimo koliko je zapravo bio veliki pad terena jer se prostorije nižu kaskadno, a podnice u dve prostorije se razlikuju u nivou čak do 1,30 metara”, dodaje arheolog Marija Jović, istraživač-pripravnik Arheološkog instituta u Beogradu.

 

1 KOMENTAR

 1. 😀 Ne mogu biti lepse novosti,suncem obasjana prelepa priroda,arheoloske iskopine i rad na njima, marljivi istrazivaci……A ni sva ova pametna ,obrazovana,strucna ,vredna ,posvecena , eticna i nasmejana lica. Lica svih ovih nasih arheologa. Koji nas sve uce o onome sto ne znamo o sostvenoj zemlji,zavicaju, istoriji i kulturi. 😀 Uzgred,i kada je vec tema arheologija: Sve svetske enciklopedije,od Britanike pa nadalje, jasno ,precizno i isto definisu trenutak
  NASTANKA ljudske CIVILIZACIJE . I to je trenutak kada je ljudski rod poceo da koristi METAL.
  A da bi mogao da ga koristii PRVO je, naravno, morao da ga ISKOPA…pa ztim da istopi ..itd.itd…A ako je 1+1=2 , a jeste,
  onda je po istom tom principu i CIVILIZACIJA ljudskog roda nastala TAMO gde je covek PRVI PUT ISKOPAO METALNU RUDU….
  I CEO , ogroman SVETSKI arheoloski krug,kao i njemu bliski brojni drugi naucni krugovi , znaju da je PRVI RUDNIK METALA koji je pronadjen na ovoj PLANETI ZEMLJI i apsolutno naucno potvrdjen id okazan ….praistorijski rudnik stariji od 7000 godina …RUDNA GLAVA kod Majdanpeka. 😀 I sta je onda u svetskom arheoloskom smislu 1+1=2 ..? I GDE JE NASTALA CIVILIZACIJA CELOKUPNOG DANASNJEG COVECANSTVA…? 😀 Da se ovaj PRVI praistorijski rudnik nalazi u bilo kojoj drugoj drzavi Evrooe i iole normalnog sveta , bio bi apsolutno najstrozije moguce zasticen i obezbedjen . I bio bi pod ,,KRISTALNOM KUPOLOM,,…😀 Jer,uz potpuno i najvece moguce postovanje svih drugih arheoloskih nalazista u svetu, DRUGO TAKVO MESTO NE POSTOJI NA PLANETI ZEMLJI. Ali eto…ovaj rudnik se nalazi bas tu, u ovoj nasoj Srbiji, i to bas tamo gde se nalazi…
  I zato je vec decenijama i decenijama i decenijama i potpunok neobezbedjen i nezasticen i tako reci potpuno nepristupacan. Bez ikakvog i bar iole i elementarno normalnog pristupnog puta…Tacka.😀 Potpuno Izlozen svim mogucim atmosferskim i vremenskim prilikama i neprilikama … Koje mu neprestano i neprestano nanose novu i novu neizmernu i nenadoknadivu stetu. I to traje vec decenijama ,decenijamai decenijama…Tu, pred ocima svih nas….i na potpuni uzas celog civilizovanog i naucnog sveta i svetske javnosti. 😀 I dosao je poslednji cas da ova sizifrena i najteze mentalno bolesna realnost, i ovaj primitivizam poslednjeg moguceg stadijuma -budu najefikasnije i najbrze moguce SASECENI. A da PRVI RUDNIK na nasoj planeti Zemlji i MESTO NASTANKA SVETSKE CIVILIZACIJE , praistorijski rudnik Rudna Glava kod Majdanpeka, bude najstrozije zasticen ,obezbedjen..i povezan sa svetom normalnim pristupnim putem.
  I vise nema ni najmanje vremena za sva ta najprimitivnija moguca i dalja politikantska taktiziranja, prolongiranja ,odlaganja preganjanja,optupljivanja,nerad ,izgovore i opravdanja,spinovanja i sve ostalo…. 😀
  I ova APSOLUTNO JEDINSTVENA TACKA na celom Globusu nase Planete…mora ODMAH biti obezbedjena,zasticena i pristupacna.Ende. 😀😀😀Pozz iz 🚞

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.