Naslovna Kultura Otvorena izložba „Mila moja – dečije igračke od praistorije do danas“

Otvorena izložba „Mila moja – dečije igračke od praistorije do danas“

310
0

Zahvaljujući saradnji šest muzeja, Srbijom putuje izložba koja nas upoznaje sa igračkama od praistorije do današnjih dana.

U Todorčetovom konaku sinoć je otvorena zanimljiva izložba koja je svakog posetioca vratila u najranije detinjstvo, mladost i godine sazrevanja.

U izložbenim vitrinama mesto su zauzele igračke koje su davno bile deo odrastanja dece sa različitih prostora čitave Srbije.

Postavka “Mila moja – dečije igračke od praistorije do danas“, projekat je Narodnog muzeja iz Zaječara i njime je obuhvaćeno šest muzeja: Muzej Krajine u Negotinu, Narodni muzej iz Zaječara, Narodni muzej iz Požarevca, Zavičajni muzej iz Jagodine, Zavičajni muzej iz   Knjaževca i Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici.

Izložba „Mila moja – dečije igračke od praistorije do danas“ je prilika da se pokaže sadržaj depoa svakog muzeja  i kakvo je to zapravo bogatsvto, rekla je Emila Petrović, etnolog-antropolog Muzeja Krajine u Negotinu.

„Ova zanimljiva izložba pokriva razdoblje od praistorije do 21. veka, i u prilici ste da pogledate raznovrsnost materijala od kojih su igračke napravljene, dakle od slame i drveta do današnjih savremenih materijala. Igračke ostavljaju trag na naše živote, na naše detinjstvo, odrastanje i sazrevanje. U antropološkom smislu, mi kao ljudi od struke, treba da proučavamo taj period. Danas smo svedoci  nauke na delu“, istakla je Emila Petrović, jedan od autora izložbe „Mila moja – dečije igračke od praistorije do danas“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.