Naslovna Društvo OŠ ”Vera Radosavljević” na gradskom trgu manifestacijom “Jezičarenje” obeležila Evropski dan...

OŠ ”Vera Radosavljević” na gradskom trgu manifestacijom “Jezičarenje” obeležila Evropski dan jezika

306
0

Muzički paviljon  u centru grada učenici Osnovne škole „Vera Radosavljević” obojili su zastavama zemalja starog kontinenta i zvucima tradicionalnih pesama evropskih zemalja.

Evropska manifestacija koja čuva jezike starog kontinenta obeležava se od 2001. godine različitim kulturnim događajima.

U Osnovnoj školi “Vera Radosavaljević“  Evropski dan jezika se slavi već nekoliko godina, a ove, po prvi put, obeležen je na gradskom trgu.

“Predstavili smo prolaznicima i publici koliko učenici i mi nastavnici  poznajemo jezike našeg kontinenta, ne samo one koje izučavamo u školi, već i ostale. Danas ste u prilici da na našem štandu pogledate replike istorijskih građevina Engleske, ali i da popijete sa nama čaj uz slatkiše i budete na trenutak Englez“, ovako nas je na događaj pozvala nastavica engleskog jezika Suzana Spasovski.

“Cilj nam je da deca upoznaju različite kulture, jezike i da ukažemo na značaj različitosti i njihovo prihvatanje. Zaista nam nije bilo teško da danas budemo sa decom na trgu. Cela škola učestvuje u realizaciji projekta. Naravno zahvalnost dugujemo i roditeljima”, kaže za NG portal Olivera Mihajlović, nastavnik srpskog jezika.

Gosti manifestacije bili su učenici gradskih škola, kao i deca vrtića i nisu krili svoju radosti i  znatiželju jer su ih učenici kostimima, muzikom i znanjem u kvizu vodili kroz zemlje Evrope.

“Grčka je najčešća destinacija letnjih putovanja pa smo želeli da ovu zemlju bolje upoznamo. Na štandu su masline, školjke i naravno kostimi koji asociraju na Grčku”, kaže Jovana Mladenović, učiteljica, koja nas je nakratko odvela na omiljenu turističku  letnju destinaciju.

Među evropskim štandovima na Jezičarenju, i srpski, koji obiluje, kaže Sanja Ilić, nastavnik srpskog jezika, autentičnim predmetima i voćem naše zemlje, ali i našeg kraja.

“Tu su tradicionalni srpski instrumenti i predmeti, kao što su drvene činije, kašike, jabuke i dunje koje svojom bojom dočaravaju jesen. Učenici su bili u prilici da mnogo toga nauče o našoj zemlji, kao i zemljama Evrope.“

Negotin je ove godine dečijom maštom i  trudom nastavnika pokazao da je deo velike evropske porodice i da svoj, ali i jezike drugih naroda čuva na najlepši način.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.