Naslovna Politika Održana 14. sednica Skupštine opštine Negotin: Opozicija napustila sednicu

Održana 14. sednica Skupštine opštine Negotin: Opozicija napustila sednicu

1414
17

Odbornička grupa Demokratske stranke sa svojih osam odbornika napustila je danas sednicu Skupštine opštine Negotin, uz obrazloženje da daje punu podršku protestima.

Odbornici Demokratske stranke saopštili su, nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sednice i dnevnog reda za ovu, da više neće učestvovati u radu Skupštine, te da pružaju punu podršku protestima na kojima se okupljaju nezadovoljni građani.

Kristijan Nikolić, šef Odborničke grupe DS

Kako je za skupštinskom govornicom obrazložio dr Kristijan Nikolić, šef ove odborničke grupe i predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke Negotin, njihovih osmoro od devetoro odbornika, koliko DS ima u negotinskom parlamentu, do daljeg neće učestvovati u radu Skupštine i radnih tela.

“Time ispunjavamo i jedan od zahteva građana na protestima u Negotinu da opozicija napusti skupštinske klupe i dajemo punu podršku protestima”, rekao je dr Kristijan Nikolić.

Dimitrije Lungulović,odbornik iz Samarinovca

U radu Skupštine će, međutim, učestvovati, Dimitrije Lungulović, odbornik iz Samarinovca, jer ga je, kako reče “narod birao da radi u interesu građana”, te je, kao dugogodišnji član Srpskog pokreta otpora, koji je na prošlim izborima bio na listi “Demokratska stranka – Primarijus dr Miomir Petković Moma” “zatečen stavom DS da ne učestvuje u radu Skupštine”.

On je dodao i da će u narednom periodu rad u Skupštini nastaviti, najverovatnije, kao samostalni odbornik.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin

Odluku DS da napusti sednicu lokalnog parlamenta prokomentarisao je i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, koji je zajedno sa svojom zamenicom Merlinom Selenić, prisustvovao sednici.

“Mi smo ovde da sa velikom odgovornošću i uz podršku naroda radimo u korist naših građana. Smatram da je ovakav čin pre svega šamar za narod koji je njima dao poverenje. Odgovornost je toliko velika da mi više nemamo vremena da se bavimo političarenjem”, istakao je Veličković.

On je rekao da opozicija od konstituisanja parlamenta nije ni jednog trenutka došla “sa nekim konkretnim predlogom ili kritikom na neki rad”, te da je ova vlast “transparenta i spremna da čuje sve građane, bez obzira kojoj opciji poklonili poverenje”.

“Na ulicama se ništa ne rešava. Sve se rešava ovde i na izborima”, dodao je Veličković.

Odbornica Žaklina Jakovljević pokaže svečanu zakletvu

Sednica se, nakon što je opozicija napustila veliku salu SO Negotin, nastavila po dnevnom redu, potvrđivanjem mandata odbornici Žaklini Jakovljević sa liste “Aleksandar Vučić-Srpska napredna stranka-Socijalistička partija Srbije-Ivica Dačić”, koja je danas položila i svečanu zakletvu.

Inače, odbornicima je saopšteno i da je Slobodan Dinulović, član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje podneo neopozivu ostavku iz ličnih razloga.

Mr Milan Uruković, predsednik SO Negotin i Dragoslav Ninić, sekretar SO

U nastavku sednice odbornici su usvojili Statut opštine Negotin, najviši pravni akt lokalne samouprave, koji je u načelu usaglašen sa izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

“Bitna novina u odnosu na prethodni je da će nakon narednih lokalnih izbora, Opštinsko veće brojati sedam članova plus predsednika i zamenika, a ne kao do sada devet plus dva obrazložio mr Milan Uruković, menja u odnosu na dosadašnji. Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi vraćeno je da predsednik Skupštine opštine raspisuje izbore za Savete mesnih zajednica, a kod raspuštanja Saveta ubuduće će se imenovati poverenik, a ne Privremeni savet. Kod izbora za Savete MZ jedinica lokalne samouprave obrazuje prvostepenu i drugostepenu komisiju. Novi Statut predviđa i druge bitne izmene”, obrazložio je novinarima nakon sednice mr Milan Uruković, predsednik SO Negotin.

Odbornici su usvojili i odluku o taksi prevozu, koja je usaglašena sa izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kao i izmene i dopune odluke o postavljanju i uklanjanju manjih montažnih objekata privremenog karaktera i spomenika, spomen obeležja, balon hala sportskih namena i nadstrešnica u javnom prevozu, koja je usaglašena sa izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o prekršajima.

Usvojen je i Lokalni akcioni plan zapošljavanja, po kojem će lokalna samouprava sa 1,2 miliona dinara finansirati program samozapošljavanja 11 osoba, koje će biti subvencionisane sa po 200.000 dinara, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Za program stručne prakse kod javnog i privatnog poslodavca, koji ima za cilj osposobljavanje nezaposlenih za samostalan rad u struci, iz budžeta je izdvojeno 800.000 dinara. Tokom trajanja programa stručne prakse Nacionalna služba za zapošljavanje na ime novčane pomoći i troškova prevoza angažovanim osobama koje imaju diplomu srednje škole isplatiće mesečno po 12.000 dinara, a onima sa visokim četvorogodišnjim obrazovanjem po 16.000 dinara.

Današnjem, 14. po redu zasedanju lokalnog parlamenta prisustvovalo je 39 odbornika od 45, koliko broji Skupština opština.

17 KOMENTARA

 1. Velicko ima akademsku a ne politicku ulogu u odboru??? Da je zavrsio neki drugi fakultet gde je potreban mozak shvatio bi da je on tu gde jeste upravo zbog „politicarenja“ !

 2. Predsednikovo politikantstvo i Njegove stranacke opcije dovesce da ce gradjani masovno napustiti Negotin i Krajinu. A gospodin Lungulovic, jeste izabran od strane naroda Samarinovca, ali kako ce im pomoci , osim ako ne pristupi

  • Doticn Lungulovici je izabran od strane glasaca „Imate izbor vasa lista“, inace sam ne bi sakupio ni 2 glasa!

   • Ne lupaj Ana, majke ti. Lungulovića ovde svi poštuju i on i njegova stranka su toj listi koju pominješ doneli sve glasove u Samarinovcu. Bukvalno svi glasovi realno su njegovi i SPO-a.

    • Milivoje vidi se da nemas veze sa mozgom. U Samarinovcu ej bilo svega 15 glasova! I ti i Mita mozete da se zakitite njima!

    • Mita je iskorisito opoziciju da bi usao u skupstinu. Sa svojih desetak glasova, ako ih je i toliko imao, ne bi ni cenzus prosao.

 3. Opozicija ne zna gde udara. Kako je samo Đilas prevario demokrate da napuste skupštine. Lako je njemu kad nema ni stranke ni odbornika da „napušta“ najvažnija mesta gde se objektivno može voditi rasprava. Ostaje još da ih prevari da napuste i gostovanja na RTS-u. DS je ozbiljno pogrešila. Uzgred, Đilas i Sergej bojkotom skupština neće ništa izgubiti a DS prelazi u vanparlamentarnu opoziciju bez borbe, što je suludo. Mitu iz SPO poznajem godinama i mislim da je doneo pravu odluku. Nisu ga birači birali da sluša besmislene predloge odlazećih stranaka. Ovako će samo ojačati svoj SPO i to značajno!

 4. Lungulovic postuje volju biraca i zdrav razum,jer zasto povezivati proteste i rad lokalne vlasti.Da li u ovoj drzavi treba sve da stane zasto neko protestuje?Ni za vreme Milosevica se to nije desavalo.

 5. Mita je iskoristio opoziciju da bi usao u SO Negotin. Da je istupio sam ne bi sakupio ni tih desetak glasova niti bi prosao cenzus.

 6. Овако простачки напади на Лунгуловића и СПО, показују, да је жутима мржња, идеја водиља и, политички програм!

 7. Sve pohvale odborniku Srpskog pokreta obnove!
  Interesi graďana koji su vas izabrali, zastupaju se, aktivnim učestvovanjem u radu skupŝtine, a ne bojkotom!

 8. SPO niko nije napadao, ne vidim toliku potrebu da se brani neko ko „nije kriv“, covek iza sebe ima familiju ciji clanovi verovatno i nisu glasali za njega!

 9. Mita-SPO ce imati prilike da na sledecim izborima izadje sam kao SPO pa eto moze da vidi koliko bi glasova sakupio!

 10. Da je Mita izasao kao SPO samostalno na izbore ne bi sakupio ni dva glasa ukupno! U buduce moze da bude „odbornik“ u svojoj kuci!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.