Naslovna Ekonomija Obezbeđena sredstva za zamenu dotrajalog negotinskog toplovoda

Obezbeđena sredstva za zamenu dotrajalog negotinskog toplovoda

271
0

Lokalna samouprava obezbedila je 58 miliona dinara za zamenu dotrajalog toplovoda od Toplane “Borska” do lamela u ulici Srbe Jovanovića, na kojem je zbog havarije u sred sezone bez grejanja ostalo 300 stanova i 10 lokala.

Dugogodišnji problem toplovoda u delu trase od Toplane “Borska” do lamela u ulici Srbe Jovanovića, neulaganja i nespremnost svih nadležnih da ovo pitanje reši, konačno je kulminirao 14.marta praktično opštim ispadanjem sistema, kada je, zbog mogućnosti da havarija bude i znatno veća, te da zbog naglog gubitka velikih količina vode može da strada i sama toplana, “žrtvovano” 300 stanova i 10 lokala.

Iako su stanarima računi za period kada ih nisu grejali smanjeni, a ovih dana im se redovno naplaćuje i fiksni deo za prethodni mesec, niko im, međutim, nije garantovao da će ovaj problem biti i konačno rešen.

Kako tvrdi predsednik opštine Negotin, Vladimir Veličković, niko i nije mogao da ta takvo obećanje, jer osim činjenice da u sistem nije ulagano godinama, da je rabljen i deceniju nakon što mu je istekao rok, toplovod nije u opštinskom vlasništvu, jer primopredaja Toplane i mreže od 2003. nikada zvanično i nije obavljena do kraja.

“Taj toplovod je u vlasništvu IHP Holding Prahova u stečaju. Kao lokalna samouprava ne možemo da opredelimo sredstva ako nemamo vlasništvo nad tim objektom ili podzemnim vodom, u ovom slučaju toplovod. Danas smo od državnog pravobranioca u Zaječaru dobili smo saglasnost na mogućnost da intervenišemo na tom delu, čime smo na neki način rešili taj imovinsko-pravni problem koji smo zatekli”, kaže Vladimir Veličković.

Lokalna samouprava će rebalansom budžeta, usvojenim na sednici Opštinskog veća i pripremljen za ovonedeljnu sednicu Skupštine opštine, za zamenu 1800 metara toplovoda u tom delu grada izdvojiti iz opštinske kase 58 miliona dinara.

Budžet se, međutim, ovim sredstvima ne uvećava, već se radi o preraspodeli pozicija jer je 40,8 miliona iz redova javne rasvete čija će zamena ići uskoro putem javnog partnerstva preusmereno na poziciju za sanaciju i rekonstrukciju toplovoda, kojoj se dodaje i 17,2 miliona iz viška prihoda.

“Javna nabavka će biti raspisana 8 dana po izglasavanju rebalansa i mi očekujemo da radovi počnu već polovinom avgusta. Nema razloga da radovi ne budu završeni do početka nove grejne sezone”, rekao je Veličković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.