Naslovna Društvo COVID-19 Nova pravila za ulazak u Austriju

Nova pravila za ulazak u Austriju

1930
0

U Austriji su na snagu stupile u ponoć nove mere za ulazak u zemlju iz takozvanih rizičnih regiona, u koje spada i Srbija.

Foto: Uprava carina

Državljani Austrije, Švajcarske, zemalja Ekonomske unije, Evropske ekonomske zajednice, i  državljani trećih zemalja koji imaju boravak u Austriji, kada se vraćaju iz rizičnih regiona, moraju da na granici pokažu negativan PCR test, ne stariji od tri dana.

Ako ga nemaju idu u izolaciju koju mogu da prekinu PCR testom koji moraju da u Austriji urade o sopstvenom trošku u roku od 48 sati. U suprotnom biće sankcionisani.

Karantin je obavezan čak i u slučaju posedovanja negativnog PCR testa za građane trećih zemalja koji nemaju boravak u Austriji.  Na spisku od 32 rizične zemlje nalaze se, između ostalih, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, Bugarska, Rumunija…

Austrija je uredbom propisala da izolacija umesto dosadašnjih 14 traje 10 dana, s tim što građani trećih zemalja ne mogu da prekinu samoizolaciju čak ni ako se testiraju u Austriji.

Diplomate, sezonska radna snaga i negovatelji iz trećih zemalja, takođe, moraju da imaju negativan PCR test. Oni idu u desetodnevni karantin ali ga mogu napustiti kada se ponovo testiraju u Austriji, pod uslovom da im je rezultat negativan.

Tranzit kroz Austriju bez zaustavljanja je moguć bez ikakvih ograničenja.

Za sve one koji su pre današnjeg dana već bili u inostranstvu nova pravila važiće tek od 1.  avgusta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.