Naslovna Kultura Nova knjiga negotinskog pesnika Marka Stanojevića

Nova knjiga negotinskog pesnika Marka Stanojevića

982
2

Negotinski pesnik Marko Stanojević oglasio se trećom pesničkom zbirkom  “Jezik jastva”, koju su nedavno publikovali “Poetikum” iz Kraljeva i Narodna biblioteka “Dositej Novaković” iz Negotina.

Nakon zbirki “Na vetru ljubavi i tuge” (2016) i “Svitanje melanholije” (2017), pesnik Marko Stanojević, inače urednik rubrike za poeziju i prozu portala ,,Tamni vilajet” publikovao je i zbirku “Jezik jastva”.

“Ovog pesnika bi s punim pravom mogli nazvati pesnikom melanholične filozofije ili antropološkim pesimistom da iz tog mraka kojim je zahvaćeno biće njegove poezije ne prosijava iznad svega ideja o smislu patnje kao jedinom putu ka otkrivanju sopstva/jastva”, navodi dr Marija Jeftimijević Mihajlović, književna kritičarka i esejista, uz Sandru Ristić Stojanović i Slobodana Blažova Đurovića, recenzent ove knjige.

Novi Stanojevićev pesnički rukopis štampan je u ediciji “Traženja”  izdavačke kuće “Poetikum” iz Kraljeva, a štampan je u saradnji sa negotinskom Narodnom bibliotekom “Dositej Novaković”.

“Pesnik Marko Stanojević najnovijom zbirkom “Jezik jastva” ne proširuje samo poetski opseg ustanovljenih značenja i utvrđenih pesničkih vrednosti, nego ih znatno produbljuje onim autentičnim promišljanjem sveta i čoveka, kakvo je Paskal nazivao „razmišljanje u jauku“. Otuda čitanje njegovog “Jezika jastva” traži čitavog čitaoca, svu njegovu pažnju, ali i žrtvovanje njegove ugodnosti i pozicije “uživaoca poezije”, ističe Marija Jeftimijević Mihajlović.

2 KOMENTARA

 1. 😀Svaka cast i pesniku i izdavacima.
  Takodje i mozda samo jedna mala sugestija i predlog urednistvu ovog Portala.
  Voleli bi da ovde na ovom negotinskom Portalu ,samo kao ilustraciju i poziv za dalje upoznavanje sa delom autora, uvek i procitamo nesto sto su napisali ili vidimo nesto sto su nacrtali ,naslikali ili stvorili autori koje nam predstavljate…
  Dakle talenat i pravi ljudi uvek i u svakom vremenu i postoje i ostavljaju trag iza sebe…kao putokaz za one koji dolaze. Da bar pokusaju da ne budu samo i jedino potrosaci kiseonika dok su na ovom svetu.
  A sto se tice uvek prisutne i neizbezne teme ,,Provincija i umetnosti,,…
  Pa dovoljno je samo pogledati gde su rodjeni ,odrasli i odakle su u razne svetske metropole dolazili najveci umetnci svojih epoha…😀
  Biti umetnik danas u Srbiji..znaci biti i ultra hrabar…I to su samo neki medju nama…
  mi ostali to nismo.
  I to mora da se POSTUJE.
  Verovatno zato mi sada, dok ovo citam , i padaju na pamet neke reci jednog dijaloga zapisane u nekom delu naseg jedinog Nobelovca : ,
  – Suvise ste vatreni…Izgorecete brzo…
  i iza vas ce ostati samo pepeo.
  – Da ….. Ali ce se znati da smo bili plamen.
  A iza vas ce ostati samo ljigav i sluzav trag…kao iza puza. ,,
  Zato svaka cast nasim talentovanim i hrabrim umetnicima, koji sve nas i podsecaju da nismo…. amebe. 😀
  Kao i onim ljudima koji ,takodje za sve nas , materijalno i organizaciono podrzavaju njihov rad.
  Jer svaki cvet trazi i vodu, zar ne…
  I pozz.iz 🚞

 2. P.S….😀 i kao carolija…odmah posle citanja ovog clanka … ispred mene na mom TV pojavi se neki snimak ovih ,takodje mladih ljudi,sto jedan za drugim u preciznom redu i redosledu , nesto galame i mlataraju u Skupstini u BG…. Nestvarno jaka razlika…
  A i oni mladi…..😀😀😀

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.