Naslovna Kultura Negotinski umetnici Sanja i Milan Radosavljević priredili izložbu u Subotici

Negotinski umetnici Sanja i Milan Radosavljević priredili izložbu u Subotici

416
0

U Savremenoj galeriji u Subotici otvorena je izložba “Mikro strukture makro detalja” negotinskog umetničkog para Sanje i Milana Radosavljevića.

Sa otvaranja izložbe u Subotici; Foto: porodična arhiva

Tridesetak apstraktnih digitalnih otisaka na platnu, srednjeg formata, negotinskih umetnika Sanje i Milana Radosavljevića u Savremenoj galeriji u Subotici biće izloženi do kraja ove godine. Posetioci ovog izuzetnog izložbenog prostora biće u prilici da vide kako mobilni telefon, inače primarno sredstvo komunikacije, može da bude i sredstvo umetničke akcije.

“Svi radovi su izvorno rađeni u mobilnim telefonima, korišćenjem aplikacija za crtanje i obradu fotografija (pixir i pixart). U osnovi, polazište je fotografija, ali upotrebom alata i filtera koje nude pomenute aplikacije, početni predložci su potpuno transformisani. U većini radova radi se o preklapanju kropovanju makro “prafotografija” koje su više puta iznova uvećavane i ponovo sečene, čime se sadržaj početnih fotografija sasvim izgubio, a osnovne supstance tog digitalnog “prapredloška” postale vidljive. Tokom tog procesa neretko su rađene intervencije crtačkim alatom. Na taj način, u toj beskrajnoj igri neograničenih mogućnosti i kombinacija, pojavljuju se nove strukture, novi oblici i neočekivani vizuelni svetovi. Možda bi se moglo reći da se u ovim printovima radi o novom pronalaženju mikro struktura makro detalja”, kaže mr Milan Radosavljević.

Izložbu dela negotinskog umetničkog para u ovoj subotičkoj galeriji otvorio je nedavno kustos Miroslav Jovančić, koji je istakao da “digitalna tehnologija ulazi u samu strukturu umetničkog dela zanemarujući njegov narativni segment”. Izložbu prati i sadržajan katalog štampan na srpskom i mađarskom jeziku.

Foto: Sanja Radosavljević

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.