Naslovna Društvo Negotinski Peti Timočki naučni tornado okupio oko 500 učenika

Negotinski Peti Timočki naučni tornado okupio oko 500 učenika

348
0

U subotu, 21. oktobra održan je Timočki naučni tornado u organizaciji Osnovne škole “Vuk Karadžić”, Društva mladih istraživača iz Bora i tamošnjeg Tehničkog fakulteta.

Osnovna škola “Vuk Karadžić” ugostila je u subotu oko 500 učenika iz Negotina, ali i osnovnih škola iz Dušanovca, Štubika i Prahova, kao i osnovnih škola iz Bora i Brestovca kod Bora na Timočkom naučnom tornadu.

Na festivalu nauke u Negotinu predstavljeni su brojne naučne aktivnosti, eksperimenti, ogledi i programi iz prirodnih i tehničkih nauka.

“Upravo je cilj ovakvih manifestacija da prikažemo nauku na jedan drugi način, ne samo kao znanje nego i kao ekspreriment, kao nešto zanimljivo i na taj način učenici postaju deo onog svakodnevnog života, gde je nauka na svakom mestu i na svakom koraku”, kaže Dejan Kojčinović, direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić”.

Za razliku od aktivnosti svojstvenih subotom u školi, koja su po pravilu uvek vezana za takmičenja, Naučni tornado je , kaže Kojčinović, doveo u školu nasmejanu decu, koja su u svim aktivnostima rado učestvovala.

Zaljubljenicima u prirodne i tehničke nauke brojne zanimljive oglede prikazali su đaci svih škola učesnica Naučnog tornada. U dupke punim učionicama zainteresovani su mogli da saznaju nešto više iz biologije, matematike, fizike, tehnike i tehnologije, informatike…

Brojnim aktivnostima predstavile su se i Osnovne škole “Duško Radović” iz Bora i “Stanoje Miljković” iz borskog Brestovca, kao i članovi Društva mladih istraživača iz Bora.

“Karavan nauke je 2012. krenuo iz Bora i širio se istočnom Srbijom i sada zahvata Zaječar, Knjaževac i Negotin. Ideja je bila da se nauka deci približi na zanimljiv način i da deca kroz vrlo specifičan rad na praktični način predstavljajući naučne teorije kao vršnjački edukatori svojim drugovima približe nauke i probude im motivaciju za bavljenje naukom”, kaže Nataša Ranđelović, koordinator karavana nauke Timočki naučni tornado Društva mladih istraživača u Boru.

Timočki naučni tornado omogućio je i lokalnim institucijama da predstave svoje sadržaje za mlade, pa su tako u  Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” radionice o izradi i pisanju razglednica održali predstavnici Muzeja Krajine, a svoje aktivnosti su predstavile i Opštinska organizacija Crveni krst iz Negotina, kao i Narodna biblioteka “Dositej Novaković”.

Među posećenima bila je i radionica Policijske stanice Negotin, Policijske uprave u Boru koja je mladima predstavila zanimanje forezničara.

“Ovo je benefit i za nastavnike jer ovakav rad sa decom  približava nastavnika deci, razvija kreativnost, razvija saradnju među nastavnicima što ovde na festivalu u Negotinu može da se vidi, tako da se nadamo da ćemo uspeti da ćemo ovaj festival moći da širimo dalje istočnom Srbijom, a nadamo se i izvan granica Srbije da naša deca pokažu i drugim državama šta znaju”, dodaje Nataša Ranđelović.

Svoj program mentalne aritmetike predstavila je i Škola Malac Genijalac koja u Negotinu postoji tri godine. Negotinski Malac od ove godine ima i novi program, “Numikon” posvećen deci od četiri i pet godina.

Malac Genijalac je u Negotinu edukovao stotinak i više dece, kroz osnovni program, a od ovog septembra i kroz nadogradnju “Super um” namenjen učenicima Malca, ali i svima koji žele da unaprede znanje iz matematike i žele da brzo računaju, da brzo dođu do rezultata i brzo misle.

“Škola mentalne aritmetike Malac Genijalac je škola koja kod dece unapređuje koncentraciju, pažnju, memoriju, razvija inteligenciju i naravno kod učenika razvija socijalne veštine. Najvažnije je da je ovo svakodnevni rad. Inteligencija, memorija, koncentracija i pažnja ne dolaze odjednom preko noći, već svakodnevno mora da se radi”, kaže Danijela Nikolić, učiteljica mentalne aritmetike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.