Naslovna Društvo Negotinske magle ili zagađenje?

Negotinske magle ili zagađenje?

1252
0

Poput brojnih gradova u Srbiji i Negotin je poslednjih večeri “prekriven” smogom, a od jutros magla nikako da se podigne.

I dok građani znaju kakav se vazduh udiše u Beogradu, Zaječaru, Boru, Smederevu, potpuna je nepoznanica šta je sa zagađenjem u Negotinu jer ova sredina nema mernu stanicu koja će merenja zagađujućih materija obavljati svakodnevno, a kojih u celoj Srbiji ima svega 45.

U susednom Boru su automatske merne stanice iz sistema republičke Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) izmerile u sredu, 15. januara višestruko prekomerno zagađenje vazduha u Boru i okolini, čak 14,6 puta veće od dozvoljenih.

Visoke koncentracije sumpor dioksida, čađi, ali i suspendovanih čestice PM-10 i PM-2,5 izmerene su i u Beogradu, ali i u drugim gradovima u Srbiji.

Šta pokazuju merenja u Negotinu poslednjih dana za sada nije poznato jer se merenja sprovode periodično i to za sumpor dioksid, čađ i azot dioksid po mesec dana tokom leta i zime, taložnih materija u vazduhu takođe mesec dana, a suspendovanih čestica u vazduhu samo 24 časa godišnje.

Pa, ipak, dosadašnja merenja čiji se rezultati objavljuju godišnje na opštinskom sajtu pokazuju tek neznantna odstupanja graničnih koncentracija gotovo uvek kada nema vetra i u jeku grejne sezone kod čađi, a u periodu veće gustine saobraćaja kod suspendovanih čestica, saznajemo u Eko službi.

Građani ističu da se već danima u večernjim satima u pojedinim delovima grada oseća rezak miris, a evidentno je i da se na Negotin svake večeri spuštaju i “oblaci” dima.

Republički hidrometeorološki zavod najavio je da će se magla u nizijama, po kotlinama i dolinama reke zadržati i narednih dana, što uz aktuelna zagađenja širom Srbije uopšte nije povoljno, ako se uzme u obzir da će baš zbog magle zagađen vazduh ostati na površini i teško će moći da se podigne.

Zbog prekoračenja dozvoljenih koncentracija štetnih materija na hitnoj sednici Vlade dogovoreno je formiranje radnog tela koje će se baviti problemom zagađenja vazduha i koordiniraće rad pet nadležnih ministarstava.

I ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je gostujući na RTS rekao da je “od 145 kontaktiranih lokalnih samouprava, 66 odgovorilo, a od tog broja samo 29 je reklo da poseduje planove kvaliteta vazduha, 21 je rekla da nema nameru da takve planove izrađuje, a 16 da je u fazi izrade ili da će izvršiti merenja koja su neophodna da bi se ti planovi dogodili”.

Ministarstvo prosvete pozvalo je danas predškolske ustanove, osnovne i srednje škole da prate informacije o zagađenosti vazduha u okruženju koje objavljuju relevantne ustanove i da rad organizuju u interesu očuvanja bezbednosti i zdravlja dece, učenika i zaposlenih.

Najbliža merna mesta Negotincima su u Zaječaru i Boru što trenutno situaciju čini potpuno nemerljivom, jer u Negotinu, s obzirom na odsustvo merne stanice, nije moguće upravljati se uputstvima koja važe za gradove koji svakodnevno mere zagađenost vazduha.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.