Naslovna Kultura Negotinska kulturna baština deo stalne postavke Vodotornja u Turn Severinu

Negotinska kulturna baština deo stalne postavke Vodotornja u Turn Severinu

333
0

U okviru prekogranične saradnje opštine Turnu Severin i opštine Negotin, u tamošnjem Vodotornju otvorena je izložba „Kulturno nasleđe Negotinske krajine“ (Cultural heritage of Negotin region), autorke Sanje Radosavljević, muzejskog pedagoga Muzeja Кrajine.

Sanja Radosavljević na otvaranju izložbe; Foto: Slađana Stojanović

Bogato kulturno nasleđe Negotinske krajine predstavljeno je na deset panoa, na engleskom jeziku, kroz fotografije, istorijske činjenice, ali i bogatu kulturno istorijsku građu o kojoj brine Muzej Krajine.

Izložba će od 29. novembra činiti deo stalne postavke u Vodotornju, koji je 1913. sagrađen za potrebe vodosnabdevanja Drobete-Turn Severina, a nakon restauracije je pretvoren u turističku atrakciju.

„Muzej Кrajine kao čuvar kolektivne svesti i sećanja, uz materijalno blago koje poseduje i koje je stručno raspoređeno po različitim zbirkama, svoju misiju širi već više od osam decenija. Predstavlja jednu od najstarijih i najznačajnijih muzejskih ustanova u Srbiji, koja u svom dugom trajanju, baštini mnogobrojna istorijsko-umetnička dela širokih oblasti, karakterističnih za ovo područje naše zemlje“, navodi autorka izložbe Sanja Radosavljević, muzejski pedagog Muzeja Krajine.

Sanja Radosavljević, Slađana Stojanović i Marijana Jovanović; Foto: Muzej Krajine

Izložba je posvećena negotinskim crkvama, manastirima sa ovom područja, ali i pivnicama, arheološkom nalazištu „Vrelo“ Šarkamen, ali i životu i delu trojice velikana Negotina, Stevanu Mokranjcu, Đorđu Stanojeviću i Hajduk Veljku sa kulturnim spomenicima koji su im posvećeni, kao i objektima o kojima brine Muzej Krajine, upravnoj zgradi sa arheološkom, etnološkom, istorijskom i umetničkom zbirkom, rodnoj kući Stevana Mokranjca i Todorčetovim konaku, odnosno Muzeju Hajduk Veljka Petrovića.

“Izložba će biti deo stalne postavke u Vodotornju i svi naši sugrađani moći će da je besplatno pogledaju, kad god se nađu u ovom lepom gradu susedne Rumunije”, kaže Sanja Radosavljević.

KUD „Stevan Mokranjac“, Foto: Muzej Krajine

Inače, u okviru prekogranične saradnje Drobete – Turn Severina i opštine Negotin u prigodnom programu učestvovali su članovi dečjeg ansambla КUD „Stevan Mokranjac“, koji su izvela splet igara iz negotinskog kraja, kao i deca iz Turnu Severina koja su se predstavila svojim umetničkim programom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.