Naslovna Društvo Negotinska gimnazija nizom aktivnosti obeležava 180 godina postojanja

Negotinska gimnazija nizom aktivnosti obeležava 180 godina postojanja

678
3

Negotinska gimnazija brojnim programima od motivacionih predavanja nekadašnjih učenika ove škole, danas uspešnih studenata, lekara i advokata do svečane akademije, rok koncerta i sportskih susreta obeležava 180. godišnjicu postojanja.

Hor Negotinske gimnazije pod upravom Danijele Marković

Sa 14 odeljenja na prirodno-matematičkom, društveno-jezičkom, opštem i smeru za učenike sa poosebnim sklonostima za informatiku i računarstvo, Negotinska gimnazija danas sa ide u korak sa savremenim tendencijama, ali i čuva bogato nasleđe generacija koje su se ovde školovale još od 1839. godine.

U njenim školskim klupama sedeo je i Sima Lozanić, hemičar, predsednik Srpske kraljevske akademije, prvi rektor Beogradskog univerziteta, ministar i kraljevski poslanik, Stevan Stojanović Mokranjac, rodonačelnik srpske muzike, Đorđe Stanojević, astrofizičar, takođe profesor i rektor Univerziteta u Beogradu, pionir elektrifikacije u Srbiji, Nikola Pašić, političar i dugogodišnji predsednik vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine SHS…

Dragana Nisić, direktorka Negotinske gimnazije

„Velika je čast i ponos biti deo jedne škole sa ovako bogatom i dugom tradicijom, ali u isto vreme i odgovornost za sve nas koji radimo u Negotinskoj gimnaziji“, kaže direktorka Negotinske gimnazije, Dragana Nisić.

Za svoje zasluge, rad i zalaganje na obrazovanju brojnih generacija ova škola odlikovana je kraljevim ordenom Svetog Save prvog reda, ordenom zasluga za narod sa zlatnom zvezdom, ordenom Svetog Save, Septembarskom nagradom Negotina, a ove godine i najvišim opštinskim priznanjem, Majskom nagradom.

„Održati ugled koji ova škola ima, nije nimalo lak zadatak, ali se trudimo da na osnovama slavne prošlosti, u sadašnjosti stvorimo generacije za budućnost. Potvrda našeg rada i zalaganja su i uspesi naših učenika na takmičenjima“, ističe Dragana Nisić.

Ona je pohvalila Milicu Prstić koja je na republičkom takmičenju iz nemačkog osvojila prvo mesto, Nikolu Đurđića, drugoplasiranog na republičkom takmičenju iz matematike, Helenu Šćopulović, koja je na republičkom iz srpskog jezika osvojila drugo mesto i gimnastičarke koje su bile treće u republici.

Svečanom akademijom učenika škole, recitatora i hora Gimnazija je podsetila na svoj istorijski put i razvoj, prošetavši publiku kroz svojevrstan istorijski čas, programom koji su pripremili nastavnici srpskog jezika Danijela Rančić, Vesna Stanković, Slađan Mihajlović, nastavnik likovne kulture Dragana Gavriljuk Katić i nastavnica muzičke kulture Danijela Marković.

Episkop timočki Ilarion

Čestitke gimnaziji na ovom značajnom jubileju uputio je i njegovo preosveštenstvo Episkop timočki Ilarion podsetivši da su crkva i škola od vajkada na istom zadatku, prosvetljenju i obrazovanju naroda.

„I naša crkva i vaša škola su povezane višestruko. Iste smo prostorije nekad delili, isto dvorište, istim zvonom se pozivali, crkva na bogosluženje, gimnazija na časove. Zbog ove dece koja ovde danas stoje podsećamo na ono što je i najvažnije, a to je isticanje vrline i straha božijeg kao potvrdu mudrosti“, rekao je vladika Ilarion.

Jubilarne nagrade

U godini ovog velikog jubileja nagradu za 30 godina rada dobile su Olivera Negoicić i Ledarka Osmanović, a za 20 godina rada Miroslav Lekić.

3 KOMENTARA

 1. Zanima me da li u ovoj školi ima i učenika drugih verosipovesti, zašto nisu pozvani i predstavnici drugih verskih zajednica iz Negotina kada ste već zvali popove? Inače, maturant sam te gimanzije, još 1980-ih, a tada se popovi nisu zvali na svečanosti i bilo je svima bolje, nisu dolazili ni političari. Na slikama, takođe vidim da se bivši direktor i sadašnji predsednik Opštine pojavio obučen kao za izlazak na pivo sa društvom, toliko o poštovanju škole. Od bivših profesora sam prepoznao samo profesorku biologije, a nisam uspeo da razaznam da li je bio i bivši direktor i profesor hemije Miodrag Stanojević.
  Sve u svemu, čestitam Gimanziji, kao instituciji, ali je sve ovo veoma daleko od one škole koja je nekada bila, pre svega zbog nastavnig kadra.

  • Postovani/a,
   1.U vremenu kada ste Vi maturirali na vlasti je bio komunisticko/ateisticki rezim koji je, kako vidim, ostavio veliki uticaj na vase duhovno poimanje sveta, ali ne brinite odavno smo iz skole izbacili biste i portrete JBT i partije.
   2.Pozvani su samo svestenici SPC da osvestaju skolu, iz dva razloga:
   2a) SPC je prva institucija koja je obrazovala i lecila srpski narod, od srednjeg veka pa do danas.Sa time na umu, kolektiv je doneo odluku da ta verska institucija osvesta prostorije Negotinske gimnazije
   2b) Ostale verske zajednice na teritoriji opstine ili nisu kanonski priznate ( Rumunska pravoslavna crkva ) ili imaju zanemarljiv broj vernika u skoli ( meri se u promilima ne u procentima ).Osim toga versku nastavu izvode samo veroucitelji SPC, vernici drugih konfesija ( ako ih ima ) nemaju svoje veroucitelje, nemaju kadrove a ni tradicije.
   3. Svecanost je uvelicao i profesor Mica kao i drugi profesori u penziji ( Zika, Danilo, Stojanka, Sava i ostali)
   4.Skolu je ministarstvo prosvete ocenilo sa maksimalnom ocenom 4, kao institiciju sa odlicnim nastavnim kadrom , jos 2014.Inace samo 20 skola ma teritoriji repiblike Srbije ima tu ocenu, Negotinska gimnazija jedina u istocnoj Srbiji.
   5.O vasoj opservaciji da je nekad bilo bolje ne zelim diskutovati, to je Vas licni dojam.
   Nastavnom kadru je bilo lakse sa Vasom generacijom, dobrim kucnim vaspitanjem i pravima ucenika koja su bila ogranicena.
   Problem je taj sto ste, mozda vi , imalo bolje kucno vaspitanje nego vasi naslednici, pa je predjasnjim nastavnicima bilo lakse.
   U svakom slucaju ocekujeno Vas na narednoj akademiji

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.