Naslovna Društvo Negotinska Crkva Svete Trojice obeležila hramovnu slavu

Negotinska Crkva Svete Trojice obeležila hramovnu slavu

480
0

Praznik Silazak svetog Duha na apostole sa posebnom radošću proslavili su danas vernici u Negotinu budući da nova crkva nosi ime Svete Trojice, pa je i današnji praznik hramovna slava negotinskog sabornog hrama.

U Crkvi Svete Trojice u Negotinu tim povodom okupio se veliki broj vernika iz Negotina i okoline da prisustvuju svetoj prazničnoj liturgiju koju su služili sveštenici Crkvene opštine Negotin, jereji Marko Pajčin, Marjan Kerčulj i Marko Jokanović uz sasluženje crkvenog hora pod upravom Svetlane Kravčenko.

Ovaj veliki pravoslavni praznik obeležava se u  spomen na silazak Duha Svetoga na apostole. Pošto se ovaj veliki događaj odigrao 50 dana posle Vaskrsenja Hristovog, i praznik se uvek slavi 50. dana posle Vaskrsa, pa stoga uvek pada u nedelju i zove se još i Pedesetnica.

Čitava služba Pedesetnice, za koju je karakteristično to da je vrlo svečana i uzvišena, predstavlja razradu svakodnevne liturgijske pesme u čast Svete Trojice: „Videsmo Svetlost istinsku; primismo Duha Nebeskoga; nađosmo veru istinitu, klanjajući se nerazdeljivoj Trojici, jer nas je Ona spasla“.

U službama ovoga dana mnogo puta se peva i molitva Duhu Svetome: „Carju Nebesnij“.

Izgradnja negotinske Svete Trojice ili nove crkve započela je 8. maja 1872.   Osnovni radovi su završeni 1874. godine, dok su naredne dve godine bile posvećene radovima u unutrašnjosti hrama. Crkva je osveštana na Đurđevdan 1876.

Skoro tri decenije nakon osvećenja, 1901. godine, urađeni su sadašnji ikonostas, čija je rekonstrukcija u toku, kao i živopis. Oslikali su ih akademski slikar Stevan Todorović i njegova supruga Poleksija, dok je svod živopisao Todorovićev učenik Milisav Marković.

Saborna crkva Svete Trojice u Negotinu je jednobrodna građevina, izuzetnih arhitektonskih rešenja, sa visokim zvonikom, a predstavlja nepokretno kulturno blago kao spomenik kulture.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.