Naslovna Kultura Negotin na ruti “Putevima Tesle”

Negotin na ruti “Putevima Tesle”

662
2

Zahvaljujući Međunarodnoj organizaciji „Klaster puteva kulture“ Negotin se našao na ruti “Putevima Tesle”, koja obuhvata Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku, Francusku, Nemačku, Veliku Britaniju i SAD.

Ova organizacija bi do 16. septembra trebalo da preda celu aplikaciju kako bi ruta „Putevima Tesle“ i zvanično postala kandidat za sertifikat Saveta Evrope.

Savet Evrope je do sada ustanovio blizu 40 puteva kulture koje promovišu transnacionalnu saradnju, zajedničko evropsko nasleđe, kulturnu raznolikost, međusobno razumevanje, ljudska prava, a “Putevima Tesle” su prva koja je posvećena jednom naučniku i prva koja obuhvata i manje poznat evropski deo života Nikole Tesle.

U Srbiji ona obuhvata Muzej Nikole Tesle i objekti i mesta koje je posetio kada je 1892. na nagovor Đorđa Stanojevića došao u Beograd. Ruta obuhvata i Negotin, rodni grad Đorđa Stanojevića, deset hidroelektrana koje je Stanojević izgradio, Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, manastir Šišatovac i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika.

Đorđe Stanojević

U Hrvatskoj ruta obuhvata rodno mesto Nikole Tesle, Smiljan, Karlovac u kojem je završio gimnaziju, Senj u kojem je Teslin otac stolovao, Zagreb i Tehnički muzej „Nikola Tesla“, kao i  hidroelektrane Ozalj i Krka.

Deo ponude je i Maribor u kojem je Tesla živeo i radio 1878/1879. Strazbur i Pariz u kojima je, takođe radio, zatim Grac i Prag u kojima se školovao, London u kome je držao predavanja, i Sjedinjene američke države u kojima je proveo najveći deo svog života.

Prema rečima Manuele Graf, predsednice Upravnog odbora „Klastera puteva kulture“, turisti, ali i posetioci iz lokalnih sredina, mogu na ovoj ruti uživati u izložbama, eksperimentima, predavanjima, obilascima, kao i raznim drugim dešavanjima inspirisanim Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije.

2 KOMENTARA

  1. Super…ALI zato Negotin NIJE NA RUTI NOVOBJAVLJENOG AUTOPUTA DESPOTOVAC-BOR…😀 Koji prolazi kroz POTPUNO NENASELJENI PROSTOR IZMEDJU DESPOTOVCA I BORA,NAJSTROZE ZASTICENI PROSTOR PRIRODE GORNJEG TOKA RESAVE I JEDINE I POSLEDNJE PRASUME U SRBIJI…😀 I NAJVECE IZVORISTE PITKE VODE U SRBIJI… 😀I NOVI NACIONALNI PARK ,,Beljanica Juzni Kucaj,,,…😀😀😀 I koji TREBA DA ZAUVEK ELIMINISE Multimodalni saobracajni koridor-Istok (Crnomorski koridor)… i SAV OGROMAN I NEMERLJIV DEMOGRAFSKI, EKONOMSKI, SOCIJALNI OPORAVAK,PROGRES I RAZVOJ koji ovaj TRANSEVROPSKI KORIDOR, KOJI SPAJA CITAVU EVROPU od Atlanskog okeana do Crnog mora preko teritorije Istocne Srbije i Timocke krajine, donosi Negotinu,Kladovu, Majdanpeku, Zajecaru,Knjazevcu, Zagubici, Kucevu,Golupcu,Velikom Gradistu ,Petrovcu na Mlavi,Malom Crnicu,Pozarevcu,Smederevu…. ali.i BEOGRADU…Kome…kao i CITAVOJ SRBIJI , VRACA CENTRALNU GEOSAOBRACAJNU POZICIJU NA BALKANU I JUGOISTOCNOJ EVROOI…😀😀😀 Da li se bas ZBOG TOGA ovaj koridor vec 13,5 godina BRUTALNO I NEVIDLJIVO BLOKIRA…???!!??😉😉😉😉 .UZ STALNE POKUSAJE DA SE ZAUVEK ELIMINISE….😀😀😀 Samo od toga NEMA NISTA…😀😀😀 A ovaj PREKO NOCI NASTAO I ODMAH PRIORITETAN …novi ,,ekoloski,,autoput kroz potpuno nenaseljeni prostor Despotovac-Bor….je inace ,da Negotinci i Krajinci to znaju, jedna ideja stara vise od 40 godina kada ekologija nije postojala…Koja je iz NAVEDENIH RAZLOGA odavno odbacena…Jer saobracajni KORIDORI SE GRADE ZA LJUDE ..A NE ZA JELENE I VUKOVE…I oni su NAJSNAZNIJE MOGUCE RAZVOJNE OSE koje postoje…..Pogotovo kada su TRANSEVROSKI I MULTIMODALNI…😀😀😉 Znaci ta prastara ideja o putu Despitovac-Bor koja je nastala jos u vreme kada ekologija nije ni postojala kao JEDAN OD 4 OSNOVNA KRITERIJUMA I PRINCIPA ZA IZGRADJU SAOBRACAJNIH KORIDORA je pre neko vece .. ..vampirski…izvadjena iz groba…😉 I ISTE SEKUNDE POSTALA PRIORITET….😀😀😀.. KO i ZASTO je TO uradio…??? I sada cemo ,a u cilju ZASTITE i.ODBRANE NAJVITALNIJIH STRATESKIH INTERESA Republike Srbije ….i OVOG NAJTEZE DEMOGRAFSKI ,EKONOMSKI I SOCIJALNO ugrozenog POGRANICNOG regiona Istocne Srbije….da se obratimo Predsedniku Republike Srbije…SADA e Predsednimk Republike apsolutno PRVONADLEZAN za ovu temu i izazov i ogroman rizik po nacionalne interese Republike Srbije..😀 A ko se plasi …pravac pod krevet…Pa neka odatle gleda dalji razvoj situacije…😀 Pozz.iz 🚞 P.S Negotin, Majdanpek, Bor, Kladovo, Kucevo, Petrovac na Mlavi,Veliko Gradiste…DONELI SU SVOJE SKUPSTINSKE ODLUKE o podrsci MS Koridoru Istok…zar ne…?

    • sad i na teslu se okači sa koridori. onomad nisi pustio na miru hajduka veljka sad tesli pises za koridori. jel bilo bre u vree tesle koridori

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.