Naslovna Kultura Događaji Nastavljen projekat „Mokranjac u Negotinu – Mokranjac u Temišvaru“

Nastavljen projekat „Mokranjac u Negotinu – Mokranjac u Temišvaru“

442
0

Negotinski dečiji horski ansambl “Vivak-2015” minulog vikenda učestvovao je na manifestaciji „Dani srpske kulture“ koju je u Temišvaru organizovao Savez Srba Rumunije.

Nastavljena realizacija projekta „Mokranjac u Negotinu – Mokranjac u Temišvaru“ – II opus; Foto: Zdenka Tomić

“Vivak” je ovom prilikom realizovao nastavak projekta „Mokranjac u Negotinu – Mokranjac u Temišvaru“ – II opus koji sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Programom je bila predviđena muzička radionica na temu Mokranjčevog duhovnog stvaralaštva i koncert.

Dragana Marinović Simonović i Ružica Rajković održale predavanje o duhovnoj muzici Mokranjca; Foto: Zdenka Tomić

U toku radionice, Dragana Marinović-Simonović, umetnički rukovodilac i dirigent hora “Vivak” i Ružica Rajković koja rukovodi i diriguje horom SMŠ i Gradskim horom “Mokranjac” iz Negotina, održale su kraće predavanje na temu duhovne muzike Stevana Mokranjca, a zatim i praktično prikazale obradu delova iz njegove Liturgije Jovana Zlatoustog – “Svjati Bože” i “Budi imja Gospodnje”.

Na radionici u Temišvaru o Mokranjčevim delima; Foto: Zdenka Tomić

U radionici su učestvovali i članovi dečijeg hora Srpske gimnazije „Dositej Obradović“ sa dirigentom Jocom Bugarskim, koji rukovodi i Horom pravoslavne srpske Saborne crkve iz Temišvara, Dečiji hor „Vivak-2015”, deo devojačkog hora SMŠ “Stevan Mokranjac” i deo Gradskog hora „Mokranjac“ iz Negotina.

Zahvaljujući ljubaznim domaćinima iz Saveza Srba Rumunije, članovi Gradskog horskog ansambla “Mokranjac” bili su u prilici da se upoznaju i sa delom kulturno-istorijskih znamenitosti Temišvara, grada koji će uz Novi Sad tokom 2021. godine nositi ime Evropska prestonica kulture.

Temišvar – evropska prestonica kulture 2021. godine; Foto: Zdenka Tomić

Uz obilazak trgova Slobode, Pobede i Jedinstva, upriličena je i poseta Vladičanskom dvoru srpskog pravoslavnog episkopa temišvarskog u kojoj se čuvaju značajna dela crkvene umetnosti 17. i 18. veka i bogata bibliografska kolekcija.

Dečiji hor “Dositej Obradović” iz Temišvara; Foto: Dragiša Radulović

U večernjim satima u Kulturnom centru Saveza Srba u Rumuniji, u okviru projekta “Mokranjac u Negotinu-Mokranjac u Temišvaru” koncert su priredili Dečiji hor “Dositej Obradović” iz Temišvara sa umetničkim rukovodiocem Jocom Bugarskim i Dečiji hor “Vivak-2015” iz Negotina kojim je, uz pratnju profesora harmonike Dušana Đorđevića, dirigovala Dragana Marinović-Simonović.

Podsećamo Dečiji horski ansambl „Vivak – 2015” od nedavno radi u okviru udruženja Gradski horski ansambl „Mokranjac“ – Negotin u kojem deluju i Gradski hor „Mokranjac“ – Negotin i Horski ansambl vlaške nacionalne manjine „Wallachia „.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.