Naslovna Društvo Nasleđeni ili novi udžbenici za prvake i petake?

Nasleđeni ili novi udžbenici za prvake i petake?

279
0

Osnovnim školama u Srbiji iz Ministarstva prosvete upućen je dopis u kome se preporučuje da nema novog izbora udžbenika za prvi i peti razred. Ko može doneti drugačiju odluku?

Detalj sa Berze knjiga koju poslednjih godina redovno organizuje OŠ „Branko Radičević“

Kada se prošle godine pojavio Katalog udžbenika za prvi i peti razred, čak 16 izdavačkih kuća je ušlo u trku prodaje novih naslova; 69 ih je bilo odobreno za prvi i 106 za peti razred.

Zakon o udžbenicima propisao je da se za školsku godinu u kojoj se prvi put primenjuje  novi program (školska 2018/2019), udžbenici biraju na period od jedne školske godine. Tako od septembra prvaci i petaci znanja stiču iz novih udžbenika.

Pre desetak dana školama je upućen dopis  nadležnog ministarstva, u kome se preporučuje da za školsku 2019/2020. godinu ne vrše izbor novih udžbenika za prvi i peti razred.

U dopisu se, takođe, navodi da škole, u cilju unapređivanja vaspitno-obrazovnog rada, mogu ponovo birati udžbenike za prvi i peti razred na predlog Stručnog veća i  odluke Nastavničkog veća, a saglasnost daje Savet roditelja.

Ako ovo telo, koga čine roditelji od prvog do osmog razreda, da zeleno svetlo za predlog novih udžbenika, budući prvaci i petaci neće moći da naslede knjige ili da ih nabave po nižim cenama.

Finansijski udar na roditeljski džep će svakako biti za one koji će opremati učenike drugog i šestog razreda, jer se nastava za njih odvija po novom programu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.