Naslovna Društvo Nakon drugog upisnog kruga još 75 slobodnih mesta u Negotinu

Nakon drugog upisnog kruga još 75 slobodnih mesta u Negotinu

391
1

U drugom upisnom krugu u tri negotinske srednje škole upisala su se samo 10 učenika.

Na oglašenih 287 slobodnih mesta u tri negotinske srednje škole nakon drugog upisnog kruga upisano je 212 učenika u prvu godinu.

Dodatnih 8 upisanih učenika donelo je Tehničkoj školi mogućnost formiranja odeljenja na smeru Mehaničar grejne i rashladne tehnike, dok su dva učenika u drugom upisnom krugu izabrala smer Poljoprivredni tehničar u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika „Rajko Bosnić“.

Time je od ponuđenih 12 odeljenja u tri srednje škole u našem gradu popunjeno samo pet. Slobodno je ostalo 75 mesta, najviše u Tehničkoj školi na smeru Mašinski tehničar motornih vozila.

Nepopunjena mesta u srednjim stručnim školama slika je koja prati upis u srednje škole već godinama unazad.

Podaci pokazuju da je ove godine po srednjim školama u Srbiji  ostalo 9.117 nepopunjenih mesta. Od tog broja 2.444 je na trogodišnjim zanimanjima i 6.256 u četvorogodišnjim, a čak 417 mesta u specijalizovanim odeljenjima.

U celoj Srbiji upisano je samo 10 zidara, osam tesara, a poslednjih nekoliko godina za školovanje budućih vodoinstalatera, staklorezaca, kamenorezaca se nije prijavio nijedan učenik.

1 KOMENTAR

  1. I šta sad!? Treba polako zatvarati škole ili hitno preduzeti nešto. Svedoci smo iseljavanja i odlazaka ljudi u druge gradove i druge države. Ako već postoji dualno obrazovanje zašto lokalna samouprava ne pomogne školama da to i uvedu. Treba takođe smanjiti kvote za upis u srednje škole za pogranična mesta. I naravno investicije u opštini Negotin i otvaranje novih radnih mesta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.