Naslovna Kultura Nagrađeni mladi negotinski stvaraoci: Sveti Sava kao inspiracija

Nagrađeni mladi negotinski stvaraoci: Sveti Sava kao inspiracija

747
0

Кolo srpskih sestara iz Negotina nagradilo je najuspešnije literarne stvaraoce, učesnike konkursa „Tragom Svetog Save“.

Nagrađeni autori Jovana Uruković, Marija Marinković i Miloš Balačikić; Foto: Kolo srpskih sestara

Povodom obeležavanja Dana Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, Kolo srpskih sestara organizovalo je literalni konkurs pod nazivom “Tragom Svetog Save” koji je okupio brojne osnovce i srednjoškolce.

Želeći da na najlepši način zaokruži proslavu Savindana, koja je svake godine okupljala veliki broj učesnika na svečanoj akademiji u ovdašnjem Domu kulture, a koja zbog epidemije virusa korona nije mogla da bude održana, članice ove milosrdne organizacije su nastavile tradiciju konkursom, a osnovci i srednjoškolci najlepšim stihovima i prozom.

Nagrađena Ana Jović; Foto: Kolo srpskih sestara

Prvu nagradu osvojili su Miloš Balačikić iz Osnovne škole „Branko Radičević” i Jovana Uruković iz Negotinske gimnazije, drugu Ana Jović iz OŠ „Vera Radosavljević”, a treću Marija Marinković iz OŠ „Vuk Кaradžić“.

Kolo srpskih sestara ih je nagradilo knjigama, a Crkvena opština Negotin svetosavskim paketićima.

“Svake godine za Svetog Savu Кolo srpskih sestara iz Negotina raspisuje literarni konkurs vezan za Savindan i nagrađuje knjigama najbolje radove. Prethodnih godina su učenici nagrađivani na sceni Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u okviru Svetosavske akademije. Zbog epidemiološke situacije, ove godine nisu dozvoljena velika okupljanja, pa tako ni Svetosavska akademija. Zbog toga su učenici primili nagradu ispred ikone Svetog Save u Hramu SveteTrojice u Negotinu”, ističe Vesna Stanković, predsednica negotinskog Kola srpskih sestara.