Naslovna Ekonomija Nagrađene autohtone Bele srpske koze iz Jasenice

Nagrađene autohtone Bele srpske koze iz Jasenice

828
1

Koze Domaćinstva Lilić iz Jasenice pobedile su na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu u kategoriji autohtonosti i osvojile nagradu za prvu klasu Belih srpskih koza.

Nedaleko od Negotina, skriveno među hrastovom šumom, na samo kilometer i po od table koja označava ulazak u selo Jasenica, Domaćinstvo Lilić čuva stado od tridesetak autohtonih koza koje su na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu dobile zvaničan naziv Bela srpska koza.

Pet mladih koza sa Sajma se vratilo sa diplomom i peharom kojima je potvrđeno da su autohtone i retke na prostoru cele zemlje.

“Ovo je posebna vrsta koza koja je retka u Srbiji. Nije zahtevna, a daje odličan kvalitet mleka i sira i po tome se razlikuje od ostalih koza. Mleko i sirevi su bez onog karakterističnog ukusa i mirisa. Srpska bela koza postojikao posebna umatičena vrsta i retka je, ima ih samo stotinak u celoj Srbiji. Mi imamo stado od 30 koza, ima ih još u Gornjem Milanovcu i ispod Avale,  dvadesetak“, počinje priču Dragoslav Lilić, penzioner koji, kako kaže, nije ni pretpostavljao da će kozarstvo biti posao kojim će se baviti sa svojih 70 godina.

Kozarstvo nije grana poljoprivrede karakteristična za istok Srbije, pa je i izbor porodice Lilić da odgoj koza bude ne samo posao, već i ljubav, slučajnost.

„Moja majka je imala 22 ovce i dve koze i jedno jare. I tako je sve počelo. Njenom željom da svom unuku pokloni jagnje. Dve ovce i dve koze su bile moj početak, a onda se stado širilo. Kupovali smo, menjali, dok nismo uspeli da formiramo stado”, priča supruga Mira, koja je u ovom ozbiljnom poslu zadužena za proizvodnju sira.

„Plasiramo sir i kačkavalj na beogradsko tržište. Prošle godine smo učestvovali na Balkanskom festivalu sireva i bili smo drugi, kao potpuno nepoznati, a koji izbijaju u prvi plan na ogromnom tržištu. Mnogi posetioci sa tog fesitavala su danas naši kupci. Mi proizvodimo osam do 10 kilograma sira na dan. Od 80 litara mleka dobijamo osam kilograma sira. Tehnologija dobijanja sira je ista kao kod kravljeg ili ovčijeg, ali je količina mnogo manja.“

Ovogodišnji sajam je porodici Lilić dao vetar u leđa da šire svoje stado i povećaju proizvodnju sireva.

„Nadam se da će ova nagrada na sajmu biti veliki iskorak za ovu vrstu i da će naša ženska jarad i muški potomci, koji su zavedeni u Ministarstvu poljoprivrede, doživeti novo razmnožavanje. Na sajmu nam se javio veliki broj ljudi koji žele da kupe jarad sa papirima. Ovo su sada zvanične koze upisane kod Ministarstva poljoprivrede, sa brojevimna, žigom, ličnom kartom, poreklom, celim rodoslovom. Sada ne sme biti ukrštanja. Ovo su životinje koje ne oboljevaju, vrlo malo koristimo usluge veterinara. One tu svoju autohtonost crpe iz svoje prirode koja im daje zdravlje, a zdravlje prenose i na ljude“, ističe Dragoslav.

Kozije mleko se od davnina smatra zdravim i blagotvornim, naročito za jetru.

“Svakodnevno dolaze ljudi i kupuju mleko, surutku, mladi sir”, kaže Mira, naša domaćica. „U ponudi je i stari sir od koga se dobija odličan parmezan, ali i kačkavalj sa susamom“.

U celodnevnim obavezama, od ispaše, koja je dva puta dnevno, do muže i čišćenja, Miri i Dragoslavu pomažu sin Aleksandar i ćerka Aneta.

Kozarstvo, ističu, može biti dobar porodični posao, ali stado mora biti veliko, jer su i ulaganja velika. Lilići su se više od jedne decenije borili da formiraju stado i pokrenu proizvodnju mleka i sira dobijenih od stare, retke vrste srpskih koza.

Trud i rad se isplatio, a potvrda je i nagrada sa Poljoprivrednog sajam u Novom Sadu – Nagrada za prvu klasu Belih srpskih koza.

„Nismo imali podršku i razumevanje, ali sad su naše koze pokazale da je ovo jedan zaista dobar posao koji može imati budućnost“, poručuju na kraju naše posete domaćini, porodica Lilić iz Jasenice kod Negotina.

1 KOMENTAR

  1. Negde duboko, postoji nesto sto je vaskrslo ono sto je unisteno pedesetih godina proslog veka.Titova vlast je unistila kozarstvo. Evo posla za one koji su u Krajini ostali, njih je malo. Skoro da nema. Mozda ce ovaj divan primer posluziti kao inspiracija.Samo da Krkobabic napravi zadrugu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.