Naslovna Društvo Nacionalna koalicija za decentralizaciju: Zašto kažeš Srbija, a misliš na Beograd!

Nacionalna koalicija za decentralizaciju: Zašto kažeš Srbija, a misliš na Beograd!

232
3

Rezultati dva konkursa za sufinansiranje projekata za mlade, koje je nedavno objavilo Ministarstvo omladine i sporta (MOS), pokazali su da država favorizuje Beograd – tvrde u Nacionalnog koaliciji za decentralizaciju (NKD).

Sudeći po broju odobrenih projekata iz glavnog grada na konkursima Ministarstva omladine i sporta, u odnosu na odobrene projekte regiona jugoistočne Srbije, koji je, kako nadležni i tvrde, region u kome je najteže doći do posla, i više je nego jasno da resorno ministarstvo „diskriminiše mlade van Beograda“.

„Uprkos tome što Beograd nije ni teritorijalno niti statistički region sa najvećim brojem stanovnika, najviše je projekata upravo od strane prestoničkih organizacija odobreno na konkursima MOS-a. Shodno tome, i najveći deo finansijskog kolača otišao je upravo na ideje koje se tiču mladih u Beogradu. Ne sporeći činjenicu da je na oba konkursa najviše prijavljenih projekata došlo iz glavnog grada, ne možemo a da se ne zapitamo zašto je čak 20 puta više projekata odobreno za projekte pristigle iz Beograda nego iz, primera radi, jugoistočne Srbije“, navode u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju u Nišu.

Na konkursu za stimulisanje zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva mladih dve trećine odobrenih projekata dolazi sa severa, u kome se i najlakše dolazi do posla. Podršku Ministarstva omladine i sporta dobila su tek tri projekta sa područja jugoistočne Srbije, a čak pet puta više onih koji dolaze iz Beograda.

„Imajući u vidu da su migracije unutar Srbije uglavnom usmerene na prestonicu te da je njihov najčešći razlog upravo zaposlenje, pitamo se zašto je ,petostruko važnije podsticati zapošljivost u Beogradu nego u delovima zemlje koje mladi rapidno napuštaju upravo zbog nedostatka posla“, kažu u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju.

Oni napominju da je i na konkursu za finansiranje i sufinansiranje programa i projekta za sprovođenje ciljeva nacionalne strategije za mlade i programa „Mladi su zakon“ od 30 odobrenih projekata čak 20 iz Beograda, a samo jedan iz jugoistočne Srbije od predloženih 24.

„Pitamo se da li je razlog tome da čak tri četvrtine predviđenih sredstava ode beogradskim organizacijama taj što se mladi zbog nedostatka mogućnosti u svojim lokalnim sredinama masovno sele za Beograd ili je, pak, reč o kontinuiranom zapostavljanju, a samim tim i slabljenju kapaciteta omladinskih organizacija van prestonice“, pitaju u NKD.

Oni podsećaju da kao istraživačka organizacija, već osam godina rade najvažnije nacionalno istraživanje održivosti organizacija civilnog društva u Srbiji, da su dobro upoznati sa njihovim kapacitetima, te da odgovorno tvrde „da su projektne sposobnosti pojedinih odbijenih aplikanata izvan Beograda značajno jače od mnogih odobrenih prestoničkih inicijativa“.

3 KOMENTARA

  1. ALO……Kuca se gradi OD TEMELJA … A NE OD TRECEG SPRSTA ILI.KROVA…😀 NIJEDAN REGION U EVROPI,SRBIJI, SVETU.. SE NIKADA I NIGDE NIJE NI OPORAVIO NI RAZVIO BEZ PRIPADAJUCEG AUTOPUTA,ZELEZNICKOG KORIDORA…NIKADA,NIGDE I NIJEDAN region …😀😀😀…Pa NI ovaj region Istocne Srbije ni Timocka.krajina…ni Borski okrug…ni Opstina Negotin…ni sam Negotin ..BEZ SVOG TRANSEVROPSKOG Multimodalnog saobracajnog koridora-Istok (Crnomorskog koridora) KOJI SVOJIM AUTOPUTEM,ZELEZNICKIM KORIDOROM I RECNIM DUNAVSKIM ..SPAJA CITAVU EVROPU OD ATLANSKOG OKEANA DO CRNOG MORA….😀😀…Pa to u Srbiji vec dugo SVI..znaju…I ZATO stotine hiljada nasih ljudi u Istocnoj Srbiji kao i udijaspori…ovaj koridor zovu ,,koridor zivota,, …😀😀 I SVI znaju da ovaj NAS multimodalni koridor VRACA SRBIJI I BEOGRADU CENTRALNI GEOSAOBRACAJNI POLOZAJ na Balkanu i Jugoistocnoj Evropi…😀😀😀 I naravno da taj korifor NAJSNAZNIJE PODRZAVAJU i Bugari,Rumuni…. I ZATO su Skupstine Negotina,Bora,Majdanpeka,Kladova,Kuceva,Zagubice,Petrovca na Mlavi,Velikog Gradista…vec ODAVNO DONELE SVOJE SKUPSTINSKE ODLUKE O NAJSNAZNIJOJ PODRSCI OVOM KORIDORU…😀😀😀Svi u Timockoj krajini …OSIM Zajecara..😀😀😀
    u kome neki.LOKALNI BLOKATORI VEC GODINU DANA,NETRANSPARENTNO I NEPRINCIPIJELNO BLOKIRAJU SAVLJANJE PREDLOGA OVE OFLUKE PRED ODBORNIKDE ZAJECARSKE SKUPSTINE….koji bi je ISTO kao i SVE njihove kolege u SVIM ovim opstinama i gradovima goneli za 2,7 sekundi…😀😀😀 Ali ne mogu …😂😂😂 I ko je taj.. .. KAKO SE ZOVE ZOVE.TAJ..koji ce da nas spreci da izgradimo nas ,,koridorzivota,,….😂😂😂Alo…to bre NE POSTOJI…😂😂😂😂.. Da nece mozda postovana ministarka gdja Zorana Mihajlovic…😂😂😂 ..SMESNO.. 😂😂😂😂 😂😂😂…Pa da je to NEMOGUCE…. A to zna cak i Deda Paun sa ovog portala i njegova nestasna baba…😂😂😂😂 Jel tako bre dedo…😂😂😂

    ..

  2. …A kada milioni i milioni i milioni ljudi.. i ogromne kolicine robe …budu u tranzitu prolazili kroz Istocnu Srbiju ,Timocku krajinu i pored Negotina …sta ce da bude sa turizmom,zaposljavanjem,cenama nekretnina,biznisima i firmama,novim investicijama uz koridor….onaj TO ne zna odma da pita deda Pauna….ili njegovu babu…😂😂😂 …A ono cuveno ,,Ministarka rekla…pa onda…bla,bla,bla..,,…… to ZABORAVITE…😂😂😂…Ministri su PROLAZNI …….A KORIDORI VECNI….Pozz.iz 🚞

  3. Alo…NAUCITE OVU DECU…:Kao i svuda u Evropi,svetu,Srbiji….. NE POSTOJI nikakav demografski ,ekonomski,socijalni ….ni bilo.kakav drugi OPORAVAK i NAPREDAK NIJEDNOG REGIONANIGDE I NIKADA, BEZ AUTOPUTA,ZELEZNICKOG KORIDORA…😀 Ne postoji….😀 Pa ni ovog regiona Istocne Srbije ,Timocke krajine,Borskog okruga, Negotina…BEZ TRANSEVROPSKOG Multimodalnog saobracajnog kodidora Istok (Crnomorskog koridora)..koji autoputem i prugom uz Dunav SPAJA CELU EVROPU od Atlandkog okeana do Crnog Mora..preko CELE Istocne Srbine i Negotina…😀A sta to znaci za ZAPOSLJAVANJE,NOVE INVESTICIJE, TURIZAM ,PORAST CENA NEKRETNINA…😀😀😀 Alo…cemu toliki STRAH kod ,lokalnih politicara, regionalnih i lokalnih medija …itd…😀 Pa KO je taj koji ce da spreci da izgradimo ovaj TRANSEVROPSKI KODIDOR koji podrzavaju STOTINE HILJADAGRADJANA ISTOCNE SRBIJE…Od Pozarevca i Velikog Gradista ..do Negotina i Zajecara….😀 Da nece to mozda cuveniZajecarski ,, talenti,,koji BLOKIRAJU Skupstinskiu odluku o ovom koridoru…Ili.lokalni mediji koji se BOJE da za ovu NASU DECU napisu cak i ime ovog koridora…a kamo li da objave i MAPE ovog koridora….😀😀 Ali rasteracemo i taj POSLEDNJI STRAH…Jer KO je taj koji ce da SPRECI DA IZGRADIMO ovaj ,,koridor zivota,, citavog ovog regiona Istocne Srbije…KOJI VRACA CENTRALNI GEOSAOBRACAJNI POZAJ SRBIJI I BEOGRADU NA BALKANU I U JUGOISTOCNOJ EVROPI…😀 KAKO SE ZOVE TAJ…??? 😀Da nije to mozda ministarka Z.Mihajlovic..😀😀😀 Smesno i pomisliti… .jer ministri su PROLAZNI ..A KORIDORI VECNI…😀😀😀..Pozdrav za skupstinske odbornike u Nehgoyiniu koji su doneli svoju SKUPSTINSKU ODLUKU o PUNOJ PODRSCI OVOM KORIDORU…😀😀 Postovana gdjo Suzana…sto ne objavite ovu Skupstinsku odluku..da je procitaju Negotinci i Krajinci…😀😀 .Pozz i za Deda Pauna sa ovog portala.. i naravno…njegovu babu..😂 I SAMO OPUSTENO I ..SAMO BEZ STRAHA…
    Nema nazad za MS Koridor Istok (CmK)..To ne postoji…😀

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.