Naslovna Kultura Mokranjčevi sledbenici na rumunskom festivalu

Mokranjčevi sledbenici na rumunskom festivalu

294
0

Negotinski dečiji hor “Vivak-2015” i kamerni ansambl Umetničke škole “Stevan Mokranjac” bili su 14. oktobra gosti rumunskog grada Turn Severina i učesnici festivala “Tvrđava novog vremena”.

Hor „Vivak“ i Kamerni ansambl Umetničke škole „Stevan Mokranjac“; Foto: Zdenka Tomić

Na srednjevekovnoj tvrđavi i u programu Festivala koji su organizovali Opština Turn Severin i Direkcija za istorijsku baštinu i kulturni turizam nastupili su uz tamošnji hor “Vox Dunaris” Srednje umetničke škole “Ioan Stefan Paulian” i dirigenta Viorela Dorina Balu, kao i kamerni hor “Preludiu” iz Bukurešta, kojim je dirigovao jedan od najpoznatijih rumunskih dirigenata Vojku Enakesku.

Milan Rakić, Vesna Garabantin i Stefan Nikolić; Foto: Zdenka Tomić

Negotinski ansambli opredelili su se za repertoar svog slavnog sugrađanina, pa su tako uz pratnju profesora Stefana Nikolića (harmonika), Vesne Garabantin (violončelo) i Milana Rakića (klarinet) deo Mokranjčeve Šeste rukoveti združeno izveli dečiji hor “Vivak-2015” i kamerni ansambl UŠ “Stevan Mokranjac” koji je pod upravom Ružice Rajković izveo i “Primorske napeve” Stevana Mokranjca, dok je “Vivak” sa svojim dirigentom Draganom Marinović-Simonović publici predstavio i Mokranjčeve “Narodne rumunske pesme”.

David Surdanović; Foto: Zdenka Tomić

Najmlađi učesnici programa, članovi hora “Vivak” kojima je ovo drugo gostovanje u Turn Severinu u ovoj godini, svoj nastup završili su izvođenjem Voćnog kanona, kada je uz profesore, na trubi zasvirao i David Surdanović, učenik UŠ “Stevan Mokranjac”.

Podsetimo, Hor “Vivak” i Umetnička škola “Stevan Mokranjac” započeli su uspešnu saradnju i razmenu kulturnih sadržaja sa rumunskim horom “Vox Dunaris” i Srednjom umetničkom školom “Ioan Stefan Paulian” aprila ove godine kada su imali zajednički koncert na manifestaciji “Dani Turn Severina”.

Hor “Vox Dunaris” bio je u septembru i učesnik 53. “Mokranjčevih dana”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.