Naslovna Kultura Događaji „Mokranjčevi dani“ – temelj identiteta naroda

„Mokranjčevi dani“ – temelj identiteta naroda

310
0

Ovogodišnje 53. „Mokranjčeve dane“ u Negotinu otvorio je Aleksandar Gajević, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja, a u svojoj besedi balerina Aja Jung, istakla da nas Mokranjac obavezuje na pamćenje.

Srbima se dogodio Mokranjac, dovoljno hrabar da živi jedan neočekivani život, otputuje u dalek svet i hrabar da svojom muzikom čini čuda – podsetila je balerina Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre na otvaranju 53. festivala rodonačelniku srpske muzike Stevanu Mokranjcu u čast.

“Ako postignemo da bar jedno dete, kroz priču o čika Mokranjcu, sazna da talenat i želja za uspehom uvek pobeđuju, možda ćemo u budućnosti imati više razloga za optimizam i sreću. Kada učinimo da nekim novim klincima autoriteti postanu vrhunski umetnici ili naučnici, oni najbolji među nama, možda i mi sami postanemo bolji i uspešniji ljudi. Međutim, to se ne postiže kunjanjem i kuknjavom, nego velikim radom i hrabrošću. Onako kako je to Mokranjac činio! U svom (ne)vremenu”, zaključila je Aja Jung.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin podsetio se na otvaranju Festivala reči đeneralštabnog pukovnika Dimitrija Đurića, na otkrivanju Spomenika Hajduk Veljku, 1892. baš pred Mokranjcem i njegovim horistima da će „narod koji poštuje svoje zaslužne ljude, vazda ih imati”, dok oni koji zaboravljaju zasluge svojih velikana ne zaslužuju ni da ih imaju.

“53. “Mokranjčevi dani” su naše “Hvala Stevanu Mokranjcu”, na tome što je Negotin učinio muzičkim gradom, svoje sugrađane i Srbiju ponosnim delom muzičkog nasleđa Evrope i sveta”, rekao je Veličković.

Festival je otvorio Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja, koji je istakao da je negotinski festival “temelj identiteta naroda”.

“Uprkos uobičajenim nedaćama i znanim poteškoćama, usponima i padovima koje inače prate svako društvo i njen razvoj, ova manifestacija je u proteklom periodu imala značajnu ulogu u formiranju i stasavanju novih naraštaja i nadarenih izvođača, ne samo u Negotinu, već i u čitavoj Srbiji”, istakao je Gajović.

Svečanost su izvođenjem Mokranjčeve Šeste rukoveti, nezvanične ode Negotinu, uveličali negotinski horovi Crkve Svete Trojice, Umetničke škole “Stevan Mokranjac” i novoformirano Negotinsko pevačko društvo “Mokranjac”, ali i subotički „Collegium Musicum Catholicum“ i učesnici tradicionalnog Natpevavanja: Hor Milka Stoeva, Burgas (Bugarska), Mešoviti hor KUD Jevnica (Slovenija), Hor Rozafa Expression, Skadar (Albanija) i beogradski Hor Hramu Svetog Đorđa sa Ljubomirom Popovićem, našim poznatim tenorom kao solistom. Združenim horovima dirigovala je mr Tamara Adamov Petijević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.