Naslovna Hronika Mladić iz Malajnice prva žrtva trovanja pečurkama u Srbiji

Mladić iz Malajnice prva žrtva trovanja pečurkama u Srbiji

619
0

Slađan Aleksandrović (31) iz Malajnice kod Negotina preminuo od posledica trovanja pečurkama koje je ubrao njegov deda. Slađan će biti sahranjen u sredu 18. jula u 13 sati na groblju u Malajnici.

Zelena pupavka, foto: pixabay.com

Slađan Aleksandrović se sa prvim simptomima trovanja 9. jula javio u negotinsku bolnicu, a njegov deda Vojislav (86), sa kojim je ovaj mladić živeo, nešto kasnije, kad su unukove laboratorijske analize ukazale na trovanje i na oštećenje jetre zbog, kako je navedeno, patoloških hepatograma i analiza azotnih materija u krvi.

“Preporuka je da pacijent stigne u specijalizovanu ustanovu za toksikologiju u prvih 48 sati od momenta konzumiranja potencijalno opasnih gljiva, što je u ovom slučaju ispoštovano. Ipak, pošto je reč o jednoj od najotrovnijih gljiva, procenat smrtnosti je veliki, posebno što ih je mladić pojeo u velikim količinama”, saznajemo od dr Vidosave Paunović Barbulović, v. d. direktora Zdravstvenog centra u Negotinu.

Slađan je, inače, po dijagnozi u ZC Negotin, prevezen na VMA, u Nacionalni centar za kontrolu trovanja, gde je priključen na hemodijalizu. Nažalost, preminuo je u subotu, jedan sat iza ponoći.

Vojislav, koji je takođe jeo otrovne pečurke, ali u manjim količinama, trenutno je na lečenju i, kako saznajemo, dobro se oseća.

U Malajnici, komšije i rođaci Aleksandrovića navode da je Vojislav i ranije brao pečurke, te da verovatno po prvi put nije prepoznao zelenu pupavku.

“Deda je spremio večeru i unuku, koji obožava pečurke, dao je veću porciju – pričaju nam komšije Aleksandrovića. – Vojislav je zelenu pupavku verovatno pomešao sa jajčarama, koje su izuzetno ukusne. I ranije ih je često brao, a stariji kažu da ove dve vrste gljiva znaju da prevare, jer pomalo liče”, navode.

U Malajnici kažu da, do ovog slučaja, ne pamte da je, osim probavnih tegoba, bilo trovanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.