Naslovna Ekonomija Ministarstvo privrede raspisalo dva konkursa za dodelu sredstava preduzetnicima

Ministarstvo privrede raspisalo dva konkursa za dodelu sredstava preduzetnicima

400
0

Ministarstvo privrede raspisalo je javne pozive za podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte i za početnike u poslovanju, koji će biti otvoreni dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra ove godine.

Za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike  u poslovanju u 2020. godini raspoloživa su sredstva u visini od 150 miliona dinara, s tim da najmanji iznos odobrenih sredstava pojedinačno iznosi 400.000 dinara, a najveći šest miliona za sve privredne subjekte.

Pravo da konkurišu imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

Izabrani mogu da ostvare pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 30 odsto vrednosti ulaganja, odnosno do 40 procenata vrednosti ulaganja za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u četvrtu grupu razvijenosti.

Sredstva u okviru ovog projekta namenjena su za:

  • tekuće održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora do iznosa od 350.000 dinara;
  • kupovina opreme (nove ili polovne, ne starije od pet godina);
  • operativni troškovi, koji mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog ulaganja.

U okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2020. godini obezbeđena su besprovratna sredstva od 850 miliona dinara. Najmanji iznos odobrenih sredstava je 75.000 dinara za preduzetnike, odnosno 250.000 za pravna lica, a najveći 12,5 miliona za  sve privredne subjekte.

Na ovaj javni poziv mogu da se odazovu preduzetnici, mikro, mali, srednji i veliki privredni subjekti i zadruge koji su registrovani u Agenciji za privredne registre, a koji u prethodne dve godine nisu poslovali sa gubitkom.

Oni koji budu ispunili uslove mogu da ostvare pravona finansijsku podršku u iznosu do 20 odsto bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja, odnosno do 30 procenata bespovratnih sredstava za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti.

Sredstva opredeljena Programom namenjena su za:

  • kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje proizvodnog prostora ili poslovnog prostora koji je u sastavu proizvodnog prostora, ili prostora za skladištenje sopstvenih proizvoda, sirovina i repromaterijala. Izuzetno, za privredne subjekte koji se bave informacionom tehnologijom i visokotehnološkim uslugama, sredstva mogu biti upotrebljena za poslovni prostor koji je namenjen za potrebe obavljanja delatnosti;
  • kupovinu nove ili polovne proizvodne i građevinske opreme (ne starije od pet godina), uključujući alate, kao i za dostavna vozila za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva koja se koriste u procesu proizvodnje;
  • trajna obrtna sredstva, koja mogu da čine najviše 10% ukupnog investicionog ulaganja;
  • nabavku softvera i računarske opreme
  • mašine i opremu za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata sopstvene proizvodnje.

Oba programa, inače, sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije. Javni pozivi su otvoreni dok se raspoloživa sredstva iz Programa ne utroše, a najkasnije do 31. decembra 2020. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.