Naslovna Društvo COVID-19 Među obolelima i 50 zdravstvenih i nemedicinskih radnika u Negotinu

Među obolelima i 50 zdravstvenih i nemedicinskih radnika u Negotinu

5972
4

Situacija sa korona virusom u opštini Negotin poslednjih dana je znatno lošija nego u prethodnom periodu. Među obolelima je i 50 zaposlenih u Zdravstvenom centru Negotin.

Od 496 zaposlenih u Zdravstvenom centru u Negotin korona virus potvrđen je laboratorijskim PCR i antigen testiranjima kod 50 medicinskih i nemedicinskih zdravstvenih radnika.

Među obolelima je desetoro lekara, 24 medicinske sestre-tehničari, dva bolničara i 14 nemedicinskih radnika u koje spadaju spremačice, servirke, vozači i drugo osoblje.  Lekar, specijalista hirurgije nedavno je preminuo u kovid bolnici u Nišu.

U Zdravstvenom centru saznajemo da Služba hirurgije radi sa jednim hirurgom, kao i da će biti organizovano kontinuirano dežurstvo svih lekara hirurške grane (hirurg, urolog, ortoped), uz dežurstva svih ostalih službi kao i do sada. U slučaju potrebe hirurgija će dodatno biti pojačana hirurzima iz susednog Kladova.

Služba hirurgije je najviše pogođena kovidom, ali se korona virus pojavio i na ostalim odeljenjima, na Medicini rada, internom, Plućnom odeljenju, u domu zdravlja, bolnici… Sistemska testiranja na kovid sprovode se intenzivno na svim odeljenjima.

Iako je rad službi u kojima je veći broj medicinskih tehničara odsutan što zbog izolacije, što zbog kućnog ili bolničkog lečenja, u Zdravstvenom centru ističu da je izvršena preraspodela rada i osoblja po odeljenjima, kako bi sva bila pokrivena.

Veliki priliv pacijenata je u kovid ambulanti, laboratoriji, kao i pri službama radiologije i pneumoftiziologije na koje je i pao najveći teret trenutne epidemiološke situacije.

Zbog sve većeg broja zaraženih, a poslednjih dana po pomoć dolaze čitave porodice, svakodnevno se  pregleda i po stotinak ljudi.

Gužve su gotovo nesmanjene iz sata u sat, pa lekari apeluju na građane da se pridržavaju mera i budu solidarni u ovako teškoj situaciji, kao i da bez preke potrebe ne dolaze,već da ukoliko koriste hroničnu terapiju telefonom kontaktiraju Dom zdravlja radi produžetka terapije i prepisivanja lekova, kako bi izbegli nepotrebne gužve.

Samo je juče u kovid ambulanti bilo 87 pregleda, od toga 65 prvih pregleda. Tri pacijenta su hospitalizovana na Grudnom odeljenju negotinske bolnice koje je u kovid narandžastom režimu, a četiri pacijenta su upućena na Infektivno odeljenje Zdravstvenog centra Zaječar.

Pacijenti iz Negotina hospitalizovani su i u kovid bolnicama u Nišu, Beogradu i Sokobanji u kojoj se leče pacijenti iz tri okruga, Borskog, Zaječarskog, Nišavskog, a od pre par dana i čak 92 pacijenta iz Beograda.

4 KOMENTARA

 1. Navali narode, sada će i Sveti Nikola, Božić, razne Nove godine….. Ali, čekaj, vama ništa ne može ova Korona, ili? Vi ste imuni na to, sve je to izmišljena bolest….

 2. Poštovani sugrađani,
  Ja sam jedan od vas i ne želim niti mislim da delim pamet već mislim da vas podsetim još jednom na sve što ste do sada slušali i pročitali u vezi sa ovom nesrećom koja nas je zadesila. Ne zamerite mi što ću da ponovim: Nosite maske, poštujte fizičku distancu, ne idite na skupove većeg broja ljudi, češće perite ruke, koristite lokalna dezinfekciona sredstva. Koristite sredstva za jačanje imuniteta po preporuci vašeg lekara. Ne pokušavajte da se sami lečite od povišene temperatura, kijavice i kašlja već se javite vašem lekaru.
  Shvatite da je infekcija korona virusom vrlo ozbiljna bolest čak i smrtonosna. Primer sa hirurškog odeljenja Zdravstvenog centra u Negotinu.
  Na žalost, i ako su lekari i osoblje hirurškog odeljenja bili upoznati sa merama i načinom postupanja u cilju zaštite osoblja i pacijenata od infekcije korona virusom na odeljenju, oni nisu shvatili ili nisu hteli da shvate značaj propisanih mera pa ih nisu ni sproveli adekvatno.
  Cena nepoštovanja mera zaštite je neprocenjivo visoka i nenadoknadiva: jedan hirurg je preminuo u kovid bolnici u Nišu, dvojica hirurga su pozitivni na test infekcije korona virusom a čak više od polovine radnog osoblja hirurškog odeljenja je pozitivno na testu.
  Kako je do toga došlo ostaje teme za nagađanje i razmišljanje, ali jedno je sigurno jasno, nije korona virus poslat na hirurško odeljenje u paketu sa druge planete.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.