Naslovna Društvo Mali maturanti sutra ponovo u svojim školama

Mali maturanti sutra ponovo u svojim školama

323
0

Sutra počinje pretfaza ovogodišnjeg završnog ispita za male maturante. Nakon onlajn probe male mature, osmaci će u utorak 2. juna rešavati probni test iz matematiike ovoga puta  u svojim školama.

Više od 66 hiljada osmaka iz cele Srbije tokom vanrednog stanja uvedenog zbog bolesti kovid-19, rešavalo je probni test završnog ispita iz matematike, srpskog jezika i kombinovanog testa.

U otežanim uslovima loše konekcije na portal koji je bio otvoren za rešavanje probnih testova, učenici su bili u prilici da se upoznaju sa tipovima zadataka koji će rešavati ove godine na završnom ispitu.

Minstarstvo prosvete je zato odlučilo da ponovi probno testiranje, ovoga puta dolaskom u školu i rešavanjem testa iz matematike.

„Učenici će 1. juna doći u školu, dati knjižicu da pečatiraju sliku. Nose dva testa kući –maternji jezik i kombinovani test, pogledaće tipove pitanja da osete test. Drugog juna to donose u školu i rade matematiku po modelu koji je sličan prošle godine“, kazao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Završno testiranje osmaka biće održano po već utvrđenom kalendaru, 17, 18. i 19. juna od 9 do 11 časova. Iz nadležnog ministarstva poručuju da su testovi već odštampani i da su na bezbednom mestu.

Ove godine testove donose inspektori u prisustvu predstavnika Školske uprave, a učenici će ih rešavati, ističu u Ministarstvu prosvete, u ambijentu gde je prepisivanje svedeno na minimum. Rešeni testovi se potom skeniraju u školskim upravama a njihov pregled se vrši preko posebnog softvera.

Zaposleni u osnovnim školama se već danima pripremaju za povratak i prijem učenika pod posebnim uslovima i primenjuju mere kako bi njihov boravak u učionicama bio bezbedan. Sem osmaka u svoje škole se mogu vratiti i svi učenici od petog do sedmog razreda koji žele da poprave ocene.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.