Naslovna Društvo Lovišta u Kladovu proglašena za zaražena afričkom kugom svinja: Negotinska lovišta područja...

Lovišta u Kladovu proglašena za zaražena afričkom kugom svinja: Negotinska lovišta područja visokog rizika

541
0

Uprava za veterinu proglasila je epidemiju afričke kuge svinja kod divljih svinja na teritoriji svih lovišta u opštini Kladovo. Delovi lovišta u opštinama Negotin, Majdanpek i Bor proglašena za područje visokog rizika.

Ilustracija; pixabay.com

Afrička kuga svinja pojavila se kod divljih svinja na delovima lovišta “Ključ” i “Živica” u opštini Kladovo, ali i u rubnim područjima lovišta “Miroč-Štrbac” na teritorijama Kladova, Negotina i Majdanpeka, delovima lovišta Nacionalnog parka “Đerdap”, “Todorova reka” kod Majdanpeka i lovištu “Negotinska krajina” kod Urovice u negotinskoj opštini.

Rešenjem Uprave za veterinu od 13. januara ovo područje, ukupne površine oko 730 kvadratnih kilometara, proglašeno je zaraženim od afričke kuge svinja.

„Кonstantno pogoršanje epizootiološke situacije u okolnim zemljama, posebno u Rumuniji i Bugarskoj i prirodni migratorni putevi kretanja divljih svinja imali su za posledicu pojavu prvih slučajeva afričke kuge svinja kod divljih svinja u Srbiji, koji su registrovani u pograničnim predelima prema Bugarskoj u Pirotskom upravnom okrugu i prema Rumuniji na delu područja opštine Кladovo. Imajući u vidu aktuelne okolnosti, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i obavezama preduzelo sve mere u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja afričke kuge svinja u populaciji divljih svinja i prenošenja virusa na domaće svinje, angažovanjem svih raspoloživih resursa i veterinarskih i lovnih organizacija“, saznajemo u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Istovremeno, za područje visokog rizika, odnosno zaštitno područje intenzivnog lova od afričke kuge svinja proglašeno je područje i delovi lovišta NP “Đerdap”, “Negotinska krajina”, “Vratna”, koji se nalaze izvan zaraženog područja, kao i lovište “Deli Jovan” na delovima teritorija opština Negotin, Zaječar i Bor.

Naložene su i mere suzbijanja i iskorenjivanja afričke kuge svinja kod divljih svinja koje na zaraženom području, između ostalog, podrazumevaju popisivanje svih lovišta i gazdinstava sa brojnim stanjem divljih i domaćih životinja i redovnim ažuriranjem podataka, privremenu zabranu lova, osim sanitarnog i odstela u dijagnostičke svrhe.

„Posebno su preduzete mere pojačanog odstrela radi redukcije brojnosti divljih svinja na ugroženim područjima, kao i sprovođenja intenzivnog nadzora, monitoringa i dijagnostičkog ispitivanja svih odstreljenih i uginulih divljih svinja, uz primenu neophodnih biosigurnosnih mera u lovištima. Uporedo sa merama sprečavanja širenja bolesti u populaciji divljih svinja, sprovode se u kontinuitetu mere nadzora i kontrole zdravstvenog stanja domaćih svinja, kako na ugroženim područjima, tako i na celoj teritoriji Republike Srbije“, navode u Upravi za veterinu.

I na području visokog rizika, zaštitnom području intenzivnog lova sprovodiće se propisane mere kako bi se ova zarazna bolest iskorenila. Dostavljena su precizna uputstva o ponašanju i delovanju u ovakvim situacijama, a uskoro će biti organizovan i lov na divlje svinje, kako se zaraza ne bi širila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.