Naslovna Kultura Lovac i šumar Ljubiša Micko Marinović priredio izložbu slika

Lovac i šumar Ljubiša Micko Marinović priredio izložbu slika

669
1

U Domu kulture „Stevan Mokranjac“ otvorena je izložba slika inženjera šumarstva Ljubiše Micka Marinovića.

Marinović je kroz slike malog i srednjeg formata sa prizorima iz lovišta istočne Srbije nastojao, kako je i sam istakao, da približi svojim sugrađanima svoju blisku povezanost sa prirodom i ljubav prema životinjama.

 „Još kao dete sam se opredelio za prirodu, šumarstvo, divljač, a kasnije i za privredno lovstvo. Od detinjstva i slikam, a poslednje dve decenije intenzivno se zanimam i odmaram dušu prenoseći svoje impresije na platno crtačkom tehnikom, nekad voštanim bojicama, sada holandskim uljanim pastelima. Tako ostvarujem svoje snove i svoje želje. U lov i prirodu više ne idem puškom, ali sada te prizore prenosim na platno“, kaže za NG portal Ljubiša Marinović.

Na slikama, rađenim tehnikom uljanog pastela, dominiraju životinje koje su i danas stanovnici ovdašnjih lovišta, ali i onih kojih ovde više nema, poput zubrova, čiji povratak na Balkan Marinović priželjkuje.

„Ova izložba na neki način počinje planinom Deli Jovan, na kojoj sam još od sedamdesetih godina prisutan, zatim Nacionalnim parkom „Đerdap“ sa đerdapskim divokozama, a ima tu i jelena, srndaća. Jedan od motiva je i zubra, evropski bizon koji je živeo na ovim prostorima.  Vodim kampanju i kroz slike i stručne tekstove o povratku zubrova u srpska lovišta“, dodaje Marinović.

Kako je istakao mr Milan Radosavljević, urednik likovnog programa Doma kulture „Stevan Mokranjac“ otvarajući izložbu, Marinović ovim slikama daje svoje tumačenje sveta prirode.

„S obzirom da se radi o stvaraocu koji nije školovani umetnik, ovo je vrlo interesantno u tom pogledu što je odabrao kao tehniku uljani pastel. Tehnika je inače takva da ne dozvoljava neko zalaženje u sitne detalje što je po meni dobro, a u nekom sadržajnom smislu to su elementi iz prirode, životinje, pejzaži i tako dalje. On vlada svetlom i senkom, radovi su vrlo izbalansirani tako da je ovo jedna fina i ujednačena izložba“, kaže mr Milan Radosavljević.

1 KOMENTAR

  1. Sve cestitke slikaru,cuvaru prirode Micku Marinovicu.Mislim da nema coveka koji vise od Njega voli prirodu i zivotinje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.