Naslovna Kultura KUD “Stevan Mokranjac” priredio 18. godišnji koncert: Igrom i pesmom čuvaju tradiciju

KUD “Stevan Mokranjac” priredio 18. godišnji koncert: Igrom i pesmom čuvaju tradiciju

296
1

U okviru manifestacije Majske svečanosti, Kulturno-umetničko društvo “Stevan Mokranjac” priredilo je u nedelju, 19. maja, celovečernji koncert na kome su se publici predstavili svi igrački sastavi ovog domaćeg folklornog ansambla, ali i orkestar pod upravom Željka Ćirića, solisti i gosti.

KUD “Stevan Mokranjac”, osnovan daleke 1954. godine, tradicionalnim godišnjim koncertom ponovo je pokazao zašto su upravo oni pravi ambasador kulturnog stvaralaštva ovog kraja.

U prepunoj sali Doma kulture koncert su efektno igrama iz Srbije otvorili najmlađi, kojima je ovo bio i prvi nastup. Na zadovoljstvo prisutnih svoje igračko umeće, koreografijama Miroslava Živanovića, predstavili su srednja i starija grupa dečijeg ansambla.

Prvi ansambl KUD ”Stevan Mokranjac” izveo je Igre iz Homolja u koreografiji Živorada Ivkovića, njegovu Leskovačku četvorku, Vlasinku, Barski čačak, Bugarku, kao i Igre iz Crnorečja, koreografa Dejana Ivkovića.

Blistali su i veterani KUD-a “Stevan Mokranjc”, gradskim i srpskim igrama iz Negotinske krajine u koreografiji Dejana Ivkovića. Folklorne ansamble je pratio Orkestar Кulturno umetničkog društva „Stevan Mokranjac“, predvođen Željkom Ćirićem.

Koncert su uveličali i gosti: Etno grupa “Mokranjac” sa Ružicom Rajković na čelu, članovi dečijeg hora „Vivak 2015“, koje predvodi Dragana Marinović Simonović, u pratnji Stefana Nikolića (harmonika), Vesne Garabantin (Violončelo) i Anite Dobrić (violina), a publici se predstavio i dugogodišnji prijatelj društva i jedan od najboljih vokalnih solista ovoga kraja, Miroslav Mića Rašić.

Osamnaesti po redu godišnji koncert КUD „Stevan Mokranjac“ završen je premijernim izvođenjem koreografije Igre iz Vranjskog polja, Dejana Ivkovića, u interpretaciji prvog ansambla.

1 KOMENTAR

  1. Ne znam da li se neko seca, i da li je jos tako, al negotinski briljantni folklor i njegovo finansiranje je 2002. g. bidzetirano kao posebna stavka iz kulture za opstinski budzet Negotina kada je predsednik opstine bila Radmila Gerov, a predsednik Izvrsnog veca Mirko Maksimovic, a moja malenkost clan Veca za kulturu. KUD je vodio g. Krstic i pokojni Pitarevic, divan igrac i koreograf. Sve pohvale. za ucesce na Republickoj smotri i za sve uspehe. Bravo!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.