Naslovna Društvo Kreativno udruženje “Nego” realizuje projekat “Odgovorno pogledaj u budućnost”

Kreativno udruženje “Nego” realizuje projekat “Odgovorno pogledaj u budućnost”

308
0

Kreativno udruženje “Nego” organizovalo je nedavno zanimljivu debatu u kojoj su učestvovali učenici Negotinske gimnazije na temu da li posle srednje škole treba otići u inostranstvo ili ostati u Srbiji.

Kako učenici vide svoju budućnost, da li i kako menjali svoje okruženje, da li nameravaju da školovanje nastave u inostranstvu, a ako planiraju da odu da li bi se i zbog čega vratili u zavičaj?

Ova pitanja su tek deo projekta “Odgovorno pogledaj u budućnost” koji negotinsko Kreativno udruženje “Nego” realizuje u okviru programa Zimanovog fonda za mlade, uz podršku Zaječarske inicijative, Fondacije Iskorak i Nacionalne zadužbine za demokratiju.

Debata koju su u svečanoj sali Negotinske gimnazije vodili  Nemanja Milošević, Filip Dobrić, Andrea Čokić i Nikola Škundrić „Otići u inostranstvo posle srednje škole ili ostati i boriti se za bolju perspektivu i budućnost“  umnogome se naslanja na anketu koja je sprovedena među učenicima trećeg i četvrtog razreda negotinskh srednjih škola, s tim što su njome u Umetničkoj školi bili obuhvaćeni svi razredi.

“Problem Negotina i Negotinske Krajine jeste stalno iseljavanje mladih, kao i celih porodica koje odlaze u inostranstvo ili veće gradove u potrazi za boljim uslovima života. Rezultat ove pojave je sve manji broj ljudi u Negotinu, posebno mladih. Projekat “Odgovorno pogledaj u budućnost” ima zadatak da utiče na odgovornije planiranje nadležnih, bolju komunikaciju sa dijasporom, aktivno i odgovorno uključivanje mladih u pozitivne kulturne promene i podsticanje boljih uslova života mladih”, kaže Vesna Stanković, koordinator projekta.

Više od 200 srednjoškolaca je do sada odgovaralo na pitanja vezana o tome šta su razlozi zbog kojh bi otišli, šta im smeta u njihovom okruženju, šta bi i kako promenili, da li se i sami angažovali da doprinesu pozitivnim promenama, šta znaju o životu u inostranstvu, ali i kako i gde vide sebe u budućnosti.

“U saradnji sa mladima iz dijaspore, koji su rodom iz ovog kraja, napraviće se paralela o životu ovde i u inostranstvu i koje šanse mladi imaju ovde, a koje u dijaspori. Naime, svako će dobiti zadatak da kroz film prikaže razloge odlaska, utiske i faktore za i protiv napuštanja Srbije. Biće objašnjeni sociološki razlozi zbog kojih su otišli, a objasniće i kako se i u čemu razlikuje društvo i socijalni položaj mladih u Srbiji i dijaspori. Zatim, kako su uređena društva u inostranstvu, koje mogućnosti mladi dobijaju tamo, a kakve su uslove imali ovde. Mladi koji su ovde napraviće takođe priču u kojoj će dati svoj prikaz sumorne slike stvarnosti u kontrastu sa prikazom mladih koji su u nekom društveno-korisnom poslu i bore se za pozitivne promene, aktivno kreirajući svoju budućnost”, dodaje Vesna Stanković.

Ovi video klipovi će, očekuju u Kreativnom udruženju “Nego”, biti i deo jedne multimedijalne predstave početkom juna kojom bi se zaokružio projekat čiji je cilj da jača aktivizam mladih, a nadležne da usmeri da bolje i odgovornije planiraju budućnost mladih naraštaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.