Naslovna Kultura Konzervacija arheološkog nalazišta “Vrelo” Šarkamen

Konzervacija arheološkog nalazišta “Vrelo” Šarkamen [Foto]

376
0

Na arheološkom nalazištu “Vrelo” Šarkamen u toku su konzervatorsko-restauratorski radovi na otkrivenim i ispitanim arhitektonskim sadržajima.

Ekipa Muzeja Krajine i Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša radove izvode na jugoistočnom delu ovog objekta, koji se i prvi vidi kad se kroči na lokalitet, na jugoistočnoj kuli, jednoj od deset kula ovog rezidencijalno-memorijalnog kompleksa s kraja trećeg i početka četvrtog veka nove ere.

Arheolog – muzejski savetnik Gordan Janjić, rukovodilac projekta

“Na naš veliku sreću i na veliko zalaganje ove godine se započelo sa konzervatorskim radovima na arheološkom nalazištu “Vrelo” Šarkamen, na rezidencijalno-memorijalnom kompleksu koji je pripadao Maksiminu Daji. Taj projekat se radi pod juristikcijom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, sa glavnim nadzorom, arhitektom-konzervatorom savetnikom Miletom Veljkovićem. U tome podršku pruža i Muzej Krajine, a sve se to, kao i projekat po kome je to izrađeno, a projekat je načinio Muzej Krajine, realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije”, ističe rukovodilac projekta arheolog-muzejski savetnik Gordan Janjić.

Arhitekta-konzervator savetnik Mile Veljković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš

Na ovom lokalitetu su tokom leta vršena i sistematska arheološka istraživanja, a kampanja je bila usmerena na istraživanje zapadne kapije, koja vodi ka mauzoleju carice majke Maksimina Daje, u kojem je 1996. pronađen set zlatnog nakita, jedinstven u svetu.

Jugoistočna kula; Foto: Branislav Bane Barbatesković, TV Kladovo

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.