Naslovna Kultura Izložba “Vlaška nošnja iz Jabukovca” iz privatne kolekcije porodice Miljković

Izložba “Vlaška nošnja iz Jabukovca” iz privatne kolekcije porodice Miljković

570
0

U  okviru 11.  internacionalnog Festivala vlaške muzike “Gergina 2019” otvorena je izložba “Vlaška nošnja iz Jabukovca”.

Tradicionalna narodna odeća ovog dela istočne Srbije prikazana je kroz bogatu privatnu zbirku porodice Miljković iz Jabukovca.  Reč je o muškoj i ženskoj narodnoj odeći karakterističnoj za ovo krajinsko selo, među kojima dominiraju, pre svih, delovi ženske nošnje.

“U selima negotinske opštine skoro da u svakom domaćinstvu vremenu odoleva po neki komad nošnje, a ima mnogo porodica koje, poput porodice Miljković, imaju i čitave kolekcije. S obzirom da se tradicija čuvanja narodne nošnje prenosi s kolena na koleno, neretko u njihovim kolekcijama možemo da nađemo i primerke nošnji koja je stara preko sto godina, kao što je to slučaj sa delovima nošnje koji su predstavljeni na ovoj izložbi. Pored elemenata muške nošnje, na izložbi su prikazani i delovi ženske nošnje kao što su: suknje, kecelje, košulje, bluze, ali i marame, torbe, ćilimi ukrašeni stilizovanim cvetovima i geometrijskim šarama”, rekla je Sanja Radosavljević, muzejski pedagog Muzeja Кrajine u Negotinu.

Publici u Domu kulture predstavili su se i autori izložbe, bračni par Miljković, ali i dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja “Gergina”. Izložba je, inače, otvorena do 3. maja.

“Za izradu nošnje korišćeno je platno od kudelje, vune, lana, pamuka i svile. Žene su nošnju ukrašavale bogatim vezom, zlatovezom, raznim čipkama i raznobojnim trakama. Narodna nošnja je izobičajena polovinom 20. veka, osim u nekim običajnim prilikama, poput svadbi, ili na manifestacijama i festivalima poput ovog koji se trudi da očuva tradiciju i kulturu, u ovom slučaju Vlaha, na ovim prostorima”, istakla je Sanja Radosavljević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.